BiH
0

Đelmo: Donošenje zakona o visokom obrazovanju je osnovni uvjet za realiziranje procesa reforme obrazovanja

FENA
O reformi visokog obrazovanja u BiH se govori posljednje tri-četiri godine ali, do sada, put BiH ka europskom akademskom prostoru nije još niti trasiran, kazao je na danas održanoj univerzitetskoj tribini docent Fakulteta kriminalističkih nauka Univerziteta u Sarajevu dr. Zenaid Đelmo.

Govoreći o temi "Reforma obrazovanja u uvjetima poltičke nestabilnosti u BiH", doc.dr. Đelmo je istakao neophodnost stvaranja pozitivne i perspektivne političke klime u BiH koja bi bila jedan od preduslova za adekvatnu realizaciju reforme visokog obrazovanja.

"Osnovni uvjet je svakako, usvajanje zakona o visokom obrazovanju na državnom nivou koji već nekoliko godina čeka da bude usvojen. Činjenica je da on nije donesen zbog nacionalne razjedinjenosti a koja je opet posljedica nedavnog konflikta na ovim prostorima", objasnio je Đelmo.

On je dodao da će, kada se zakon konačno usvoji, biti jednako teško kreirati instrumentarij koji će podržavati implementaciju ovog zakona.

"Svjedoci smo da različiti mešetari zarađuju na obrazovanju fabrikujući diplome. Situacija je toliko alarmantna da se stvari moraju mijenjati već od danas", upozorio je doc.dr. Đelmo te podsjetio da je akademska zajednica u BiH dužna dići svoj glas i utjecati na promjenu klime kada je u pitanju visoko obrazovanje.

Univerzitetska tribina formirana je kako bi se, kako su istakli predstavnici Univerziteta u Sarajevu, otvoreno i argumentirano razgovaralo o svim problemima obrazovanja u BiH te će, organiziranjem novim tribina s različitim predavačima, biti izraz akademske otvorenosti.

Predavanju doc.dr. Zenaida Đelme prisustvovali su članovi Senata, Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu, rektor Univerziteta prof. dr. Faruk Čaklovica, profesori i studenti fakulteta Univerziteta u Sarajevu.