Dobitnik Nobelove nagrade za mir
2

Elie Wiesel: U BiH je bio genocid, ali ništa se ne poredi sa Aušvicom

Klix.ba
Elie Wiesel (Foto: AFP)
Elie Wiesel (Foto: AFP)
Elie Wiesel, dobitnik Nobelove nagrade za mir, žrtva holokausta i zagovornik ljudskih prava, ponovo je upozorio svijet na genocid koji se dešavao u BiH tokom agresije. Ali, kako kaže, ništa se ne može porediti sa Aušvicom.

Nakon što je u ratu boravio u našoj zemlji, Elie Wiesel, bivši zatočenik koncentracionog logora Aušvic, kaže kako je upozoravao bivšeg državnog sekretara SAD-a Lawrencea Eagleburgera i Bushovu administraciju na genocid koji se u to vrijeme događao u našoj zemlji.

Wiesel je to opisao kao "moralnu potrebu" da svijet vidi užase koji se dešavaju na tlu jedne bivše jugoslavenske države. Međutim, Wiesel nije uspio u svojoj namjeri da Amerikance uključi u zaustavljenje krvoprolića, masakra i genocida u BiH.

Osamnaest mjeseci kasnije, 22. aprila 1993. godine, na otvaranju Muzeja sjećanja na holokaust u Washingtonu, Wiesel je ponovo upozorio na genocid u našoj zemlji. Ovaj put, umjesto Busha, bio je Clinton. Osamdesettrogodišnji Wiesel se u razgovoru za magazin Globes još jednom prisjetio dešavanja u BiH.

"Aušvic je Aušvic. Otišao sam u zemlje bivše Jugoslavije kada su novinari počeli javljati da tamo počinje još jedan holokaust. To je bio genocid, ali ne i Aušvic koji je jedinstven. Mnogi će u budućnosti goviriti da su se u BiH i Aušvicu desile iste stvari", kazao je Wiesel za Globes.

Osim toga, dobitnik Nobelove nagrade za mir je govorio i o nukleranim prijetnjama Irana, nakon što su predsjednik i premijer Izraela izrazili zabrinutost. Jedan od preživjelih iz koncentracionih logora kaže kako Iran predstavlja prijetnju, ali ne može se reći da stvaraju drugi Aušvic.

"Ništa se ne može porediti sa holokaustom", kazao je Wiesel.