Na takmičenju u Novom Sadu
0

Elektrotehnički fakultet iz Sarajeva najbolji

Sarajevo-x.com
Elektrotehnički fakultet iz Sarajeva osvojio je prvo mjesto na petom Međunarodnom takmičenju Hardware and Software održanom na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu od 26. do 30. oktobra 2009. godine

Na četverodnevnom takmičenju učestvovalo je osam ekipa, dvije iz Novog Sada, ekipa iz Skoplja, Temišvara, Istočnog Sarajeva, Niša, Banja Luke i Sarajeva.

Ovogodišnji zadatak na petom Međunarodnom takmičenju bio je 'Kontrola proizvodne linije', tačnije takmičarima je na raspolaganju bila maketa koja je predstavljala model pokretne industrijske trake. Pokretna traka prenosila je predmete koji na sebi imaju 2D barkod tipa data matrix. Pokretnu traku pogonio je DC motor koji nije imao ugrađenu povratnu spregu, a zadatak takmičara je bio da osmisle način za mjerenje i regulaciju brzine pokretne trake.

Elektrotehnički fakultet iz Sarajeva uspio je riješiti sve zadate zadatke, te dati funkcionalno rješenje, odnosno uređaj je uspio rasporediti 40 od 40 objekata na testu. Nažalost, jedan od njih je slučajno zakačio mehaničku konstrukciju i otišao na pogrešnu stranu. Ipak, Elektrotehnički fakultet je na takmičenju osvojio 96 bodova od mogućih sto, te tako još jednom dokazao da je jedan od najboljih fakulteta u primijenjenom HW&SW u regionu.

Pobjedničku ekipu su sačinjavali studenti Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu Abdulah Akšamović, Alvin Abdagić, Teo Eterović, Enio Kaljić i Emil Delić.