BiH
4

Elektroprivreda HZ HB opet blokirala račune Aluminiju

Klix.ba
Javno preduzeće "Elektroprivreda HZ HB" saopćilo je danas kako je ponovno aktiviralo mjeru prisilne naplate dugovanja, blokiranjem računa Aluminija Mostar.
Foto: FF PIXMOS/Klix.ba
Foto: FF PIXMOS/Klix.ba

"Iako je javnost poprilično upoznata s hronologijom akumuliranja dugovanja za utrošenu električnu energiju, nažalost i nakon svih razgovora i postignutog Sporazuma o otplati duga, Uprava JP Elektroprivreda HZ HB je ponovno primorana aktivirati mjeru prisilne naplate dugovanja, blokiranjem računa Aluminija Mostar", navodi se u saopćenju.

U njemu se pojašnjava kako je, uz posredovanje Vlade Federacije, 22. oktobra 2013. godine ponovno potpisan Ugovor između Elektroprivrede HZ HB i Aluminija o načinu i dinamici plaćanja dugova.

"Prema tom sporazumu, Aluminij je bio obavezan plaćati redovne mjesečne račune, a početak otplate finansijskog iznosa koji je tada iznosio 41.485.128 KM trebao je započeti od 15. februara ove godine, i biti izmiren u jednakim mjesečnim ratama u roku od 10 mjeseci", navodi se u saopćenju iz Elektroprivrede HZ HB te se napominje kako su pred kraj 2013. godine potpisali i novi kupoprodajni ugovor za isporuku kontinuirane električne energije Aluminiju u 2014. godini, vrijedan oko 100 miliona KM.

"Nažalost, Aluminij, kao i ranije, nije izvršavao svoje preuzete a, pa ni izmirivanje ni tekućih računa u cijelosti. Od trenutka potpisivanja tog ugovora do danas, dug se popeo na vrtoglavih 88.468.972 KM (bez mjeseca marta 2014.)", ističe se u saopćenju.

Iz Elektroprivrede HZ HB navode kako su primorani iskoristiti sve instrumente koji im stoje na raspolaganju kako bi zaštitili Društvo, a samim tim i potrošače koji redovno izmiruju svoje obaveze za utrošenu električnu energiju.

"Pozivamo sve relevantne institucije da se aktivno uključe u rješavanje ovog problema kako bi se dug Aluminija prema Elektroprivredi HZ HB izmirio, te kako bi Aluminij ubuduće izvršavao svoje obaveze za isporučenu električnu energiju", navodi se u saopćenju.