BiH
54

Elektronska demokratija: Građani će uskoro moći učestovati u kreiranju zakona

Piše: Am. Dž.
Marina Bakić
Marina Bakić
Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja koja će uskoro uspostaviti tzv. elektronsku demokratiju, kojom će se omogućiti neposredno učestvovanje građana u kreiranju javnih politika i zakonskih rješenja koja donose institucije BiH.

U toku je finalizacija uspostave aplikacije eKonsultacije putem koje će građani "jednim klikom“ moći uticati na različita pitanja od javnog značaja, potvrdila je za Klix.ba Marina Bakić, portparol Ministarstva pravde BiH.

Od 20. aprila svi građani Bosne i Hercegovine imat će mogućnost da putem aplikacije eKonsultacije na najjednostavniji način učestvuju u kreiranju zakona i drugih propisa svih državnih institucija. Uspostavom ovog savremenog sistema konsultacija, kao jednog od najnaprednijeg sistema u regionu, javnost će imati potpuni uvid u izradu aktuelnih propisa i politika, moći će dati svoja mišljenja i sugestije te samim tim biti kreator javnih politika i propisa za koje su zainteresovani.

"Mi smo jedna od rijetkih zemalja koja će uskoro uspostaviti ovakav oblik tzv. elektronske demokratije i omogućiti neposredno učestvovanje građana u kreiranju javnih politika i propisa. U širem okruženju sličan sistem je uspostavila samo Republika Hrvatska i zaista se pokazao jako uspješnim jer se sve veći broj građana registruje i direktno uključuje u zakonodavni rad državnih organa. Jednostavno, korist od ovog procesa imaju i građani i vlast. Na ovaj način u proces kreiranja javnih politika mogu se uključivati sve javne institucije, jedinice lokalne samouprave, medijske kuće, sindikati, strukovna i sva druga nevladina udruženja. Što je jako važno, proces uključuje i povratne informacije odnosno objavljivanje izvještaja o rezultatima provedenih konsultacija", rekla je Bakić za Klix.ba.

Ističe da se na ovaj način povećava državna odgovornost i ukupan kvalitet javnih politika. Sve informacije prikupljene na ovaj način biće korištene za unaprjeđenje javnih politika koje su u nadležnosti institucija BiH.

"Tokom prošle godine usvojeno je 12 zakona Ministarstva pravde BiH. Ministarstvo je ove zakone radilo tako da istinski poboljšamo neka rješenja i da ona u potpunosti odgovaraju građanima i njihovim praktičnim potrebama. Za sve njih je proveden proces javnih konsultacija. Ono što sada želimo jeste da taj proces učinimo još širim i dostupnijim, da ga u potpunosti približimo javnosti i da u njega uključimo sve zakonodavne institucije na nivou Bosne i Hercegovine. Ministarstvo pravde BiH je u prethodnim godinama uložilo znatne napore kako bi unaprijedilo sistem transparentnosti, saradnje i otvorenosti prema građanima i organizacijama civilnog društva. Kruna tih napora je i ova aplikacija i vjerujemo da će korist od njenog postojanja vrlo brzo biti prepoznata", rekla je Bakić.

Dodala je da aplikacija za članstvo BiH u Evropskoj uniji nepovratno vodi državu u suštinsku uspostavu efikasnog sistema, kroz potpuno usklađivanje zakonodavstva sa pravnim nasljeđem EU.

"Upravo zbog toga jako je važno što zahvaljujući novom sistemu elektronskog savjetovanja, uspostavljenom uz podršku CBGI projekta i Evropske unije, imamo priliku pozvati sve građane koji se osjećaju odgovornim za svoju budućnost da postanu naši istinski saveznici, skupa sa nama kreiraju najbolja rješenja za svoj svakodnevni život i daju vlastiti doprinos neophodnim promjenama", zaključila je Bakić.