Liječenje ovisnosti ili zabluda?
0

Elektronska cigareta sve popularnija u našoj zemlji

Piše: J. Hadžiahmetović
Elektronska ili e-cigareta u našoj zemlji je sve popularnija. Izgledom je slična običnoj cigareti. E-cigareta se sastoji od baterije, koja se može puniti, nikotinskih punjenja i raspršivača. Kad pušač povuče "dim" dolazi do ispravanja dijela tekućine. Prilikom pušenja ove cigarete, pušač ne udiše materije koje izazivaju rak kao što su teški metali ili benzol.
S ciljem odvikavanja od duhana, mnoge poznate ličnosti koriste elektronske cigarete koje su sve popularnije u našoj zemlji. Ovo su nam potvrdili i u specijaliziranoj prodavnici SM Net koja distribuira elektronske cigarete i punjenje za njih. Jasmin Begić je do prije sedam mjeseci konzumirao dvije i po kutije cigareta dnevno. Danas naš sagovornik koristi elektronsku cigaretu.

"U potpunosti sam prestao biti ovisnik i više nemam potrebu za pravom cigaretom. Najbolje u svemu je to što nema jutarnjeg kašlja", kaže Jasmin.

Različite arome

Kako nam je potvrdio, mnoge poznate ličnosti su počele koristiti elektronske cigarete. Davor Ebner, vokal grupe Regina, je koristio elektronsku cigaretu dok, kako kaže, nije "uginula".

"Ja sam dugogodišnji pušač. Uz pomoć elektronske cigarete sam prestao pušiti dvije godine. Sada motam duhan, za to su potrebni živci", kaže Ebner za portal Sarajevo-x.com.

Nikotinsku tekućinu Bosanci i Hercegovci često kupuju preko interneta iz Kine po povoljnijim cijenama nego što se mogu naći u našoj zemlji.

"Tekućinu nabavljamo sa Novog Zelanda. Dvije kapi zamijene četiri cigarete. Jedno pakovanje košta od 20 do 30 KM, ovisno o aromi. Najjeftiniji model cigarete košta 100 KM, dok je najskuplji 150", dodaje Jasmin.

Manje štetna od prave cigarete

Prema riječima prim. dr. Seada Jamakosmanovića, direktora Klinike za plućne bolesti UKC Tuzla, električne cigarete postaju sve popularnije kod ovisnika o nikotinu.

"Teoretski i na bazi radova u svijetu, to je jedan od načina rješavanja nikotinse ovisnosti. Ona kod pušača stvara osjećaj da drže pravu cigaretu. Što se tiče štetnosti, manje je štetna od prave, ali najbolje je potpuno prestati pušiti", kaže Jamakosmanović te dodaje kako je svijest naših ljudi ograničena, kada je riječ o štetnosti duhana.

"Bilo kakav način odvikavanja zahtijeva konsultaciju sa profesionalcem i savjet kako se to radi. Bilo bi poželjno da dođu i da nas pitaju. Još uvijek nema jedinstvenog stava o ovoj metodi odvikavanja", dodaje Jamakosmanović.

Elektronska cigareta je posebno popularna u zemljama Evropske unije, jer se može pušiti u zatvorenim javnim prostorijama u kojima je konzumiranje duhanskih proizvoda inače zabranjeno. U njoj nema štetnih sastojaka kao što su katran, ugljični monoksid i stotine drugih, već samo nikotin, propilen glikol ili biljni glicerol. Također, tu su i razni okusi poput vanilije, kafe, breskve, jagode ili mentola.