BiH
0

Elektroenergetski sistem u BiH od danas ponovo povezan

NINA
Dvije elektroenergetske zone u BiH jutros su, nakon 12 godina razdvojenosti, ponovno povezane u jedinstvenu prenosnu mrežu, čime su postale operativne na istoj frekvenciji.

Istodobno je ponovno povezana mreža jugoistočne s mrežom zapadne Evrope.

"Resinkronizacija je ključni događaj u restrukturiranju elektroenergetskog sektora u BiH, koje podrazumijeva odvajanje proizvodnje električne energije, funkcije distribucije i prenosa te uspostavljanje novih elektroenergetskih organizacija. Ova reforma treba uvesti transparentnost i konkurentnost u elektrodistributerskom sektoru kako bi se poboljšale usluge i cijene", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Omer Hadžić, generalni direktor Zajedničkog energetskog koordinacijskog centra (ZEKC).

Godine 1992. su veze između zapadnog i istočnog dijela tadašnje Jugoslavije presječene, što je rezultiralo dvjema UCTE sinkronim zonama, s granicom koja je išla preko teritorija BiH. Nakon nekoliko godina priprema, tokom kojih su popravljene visokonaponska mreža i trafostanice, dvije elektroenergetske zone u BiH ponovno su povezane čineći najveću sinkronu zonu u svijetu.

UCTE mreža osigurava sigurnu opskrbu električnom energijom 500 miliona ljudi u sklopu najvećeg sistema elektroenergetskih sinkronih interkonekcija širom svijeta. Radi se o vrlo kompleksnom sistemu koji uključuje 24 zemlje s oko 200.000 km dalekovoda.

"Za rekonstrukciju dalekovoda i trafostanica te za nabavku savremene opreme za upravljanje potrošeno je 110 miliona američkih dolara. Ove rekonstrukcije su izvršene u okviru projekta Power III, koji su finansirale međunarodne finansijske i donatorske organizacije i čija je ukupna vrijednost 230 miliona dolara", kazao je Hadžić.

Veleposlanik Donald Hays, prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH, naglasio je kako je ovo dobar prvi korak, ali je, zbog političara koji su gubili vrijeme, bilo potrebno četiri godine da do njega dođemo, dok je Michael Humphreys, šef Delegacije Evropske komisije u BiH, objasnio da jeftinija električna energija predstavlja okosnicu stabilnog razvoja, a današnji događaj omogućit će industrijskim potrošačima da nabavljaju jeftiniju struju.

Sva sredstva prenosa u BiH bit će u Prenosnoj kompaniji koja će se sastojati od tri elektroprijenosna dijela iz tri elektroprivrede, što znači da je iz elektroprivreda izdvojen prenosni dio, a ostavljen proizvodno-distributivni. Neovisni operater sistema (NOS) upravljat će radom prenosnog sistema, a Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK) regulirat će i Prenosnu kompaniju i NOS.