BiH
8

Eksternu maturu u Kantonu Sarajevo polaže oko 2.600 učenika

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U skladu sa školskim kalendarom za 2012./2013. školsku godinu u Kantonu Sarajevo učenici prvog i devetog razreda osnovnih škola u Kantonu Sarajevo završavaju danas nastavnu godinu, a svi učenici devetog razreda polagat će eksternu maturu 18., 19. i 20. juna.

Za škole koje imaju potrebu nadoknade određenog broja nastavnih sati ili dana uradit će to do kraja ove sedmice, što je uobičajena situacija.

Stručna savjetnica za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Lamija Husić kazala je Agenciji Fena da je, u skladu sa Zakonom, obaveza učenika da, nakon završenog osnovnog obrazovanja pristupe polaganju eksterne mature.

"Učenici devetog razreda na području KS-a pristupit će 18., 19. i 20. juna polaganju eksterne mature. Radi se o 2.618 učenika koji u Kantonu Sarajevo pohađaju deveti razred po redovnom nastavnom planu i programu te po individualno prilagođenom nastavnom planu i programu koji se odnosi na učenike koji se po principu inkluzivnog odgoja i obrazovanja školuju u redovnim školama", kazala je Husić.

Ispitna pitanja formiraju se u skladu s katalogom pitanja za učenike koji pohađaju redovnu nastavu objavljena su u februaru ove godine, a za učenike u inkluzivnom obrazovanju po prilagođenom nivou u zavisnosti od obrazovne potrebe djeteta.

U tri dana učenici će polagati tri obavezna predmeta (maternji jezik i književnost, matematika i prvi strani jezik), a dva predmeta će učenici sami birati. Radi se o predmetima iz grupe društvenih (historija ili geografija) i prirodnih (biologija, hemija i fizika) nauka.

Rezultati će biti kompletirani 24 sata nakon trećeg dana predviđenog za polaganje i objavljeni na vidnim mjestima u školama. Svakog od ta tri dana do 19 sati, škole su obavezne objaviti rezultate za taj dan polaganja mature.

Husić kaže da će prvog dana predviđenog za polaganje eksterne mature Ministarstvo obrazovanja objaviti konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola u školskoj 2013./2014. godini, koji će biti otvoren do 1. jula.

"Učenici će imati dovoljno vremena da, nakon što dobiju dokumentaciju i rezultate eksterne mature, apliciraju u željenu školu", kazala je Husić i precizirala da u KS-u postoji 39 srednjih škola.

Vlada KS-a usvojila je u maju Odluku s kriterijima za upis učenika u prvi razred srednjih škola.

Prvi kriterij je opći uspjeh učenika u posljednje četiri godine školovanja i nosi maksimalno 50 bodova, drugi kriterij su zaključne ocjene iz tri predmeta relevantna za odgovarajuću srednju školu i nosi 20 bodova, a na eksternoj maturi može se osvojiti maksimalno 30 bodova. Dodatnih deset bodova maksimalno učenici mogu dobiti po osnovu nagrada na takmičenjima i olimpijadama.

U skladu s Pravilnikom o polaganu eksterne mature, za polaganje eksterne mature mogu se prijaviti i učenici koji u KS dolaze iz drugih kantona.

Drugi konkursni rok za upis učenika u prvi razred srednje škole bit će objavljen 8. jula, a odnosi se na škole u kojima bude slobodnih mjesta. Objavljivanje rezultata upisa u prvi razred srednje škole nakon drugog konkursnog roka planirano je za 11. juli.

"U školama je ograničen broj mjesta, ali nema bojazni jer ima dovoljno mjesta za sve učenike. Nijedno dijete neće ostati neupisano", poručila je.

Učenici od drugog do osmom razreda osnovne škole, te od prvog do trećeg razreda srednjih škola u KS-u nastavnu godinu završavaju 12. juna, uz mogućnost produženja zbog eventualne nadoknade određenog broja nastavnih sati za predmete u kojima fond sati nije u potpunosti ispunjen.