Prva generacija u Kantonu Sarajevo
0

Eksterna matura - ocjenjivanje učenika, škola i nastavnika

Piše: Aida Džaferović
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Učenici devetog razreda s područja Kantona Sarajevo bit će prva generacija koja će ove školske godine pristupiti polaganju eksterne mature, završnog ispita devetogodišnjeg obrazovanja, koji će zamijeniti prijemni ispit za upis u srednje škole.

U junu sljedeće godine 2.600 učenika iz 73 sarajevske osnovne škole polagat će ispit od čijeg ishoda će zavisiti nastavak njihovog obrazovanja, no eksterna matura nije samo provjera znanja učenika, već i jedna vrsta ocjenjivanja škola i nastavnika.

"Mi ćemo kroz to vidjeti do kojeg nivoa su djeca obrađivala gradivo u školama, koja su znanja usvajala kvalitetno, a gdje trebamo raditi na tome da malo poboljšamo stanje", kaže za Klix.ba Lamija Husić, stručna savjetnica za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Ministarstva obrazovanja i nauke KS.

Od februara katalog s ispitnim pitanjima

Provjera znanja će se vršiti iz pet predmeta. Tri su obavezna za sve. To su maternji jezik, glavni strani jezik i matematika, a dva predmeta će učenici sami birati. Riječ je o predmetima grupe društvenih i prirodnih nauka, kao što su historija ili geografija, odnosno biologija, hemija i fizika. Testovima će biti obuhvaćeno gradivo osmog i devetog razreda.

Kako su sarajevski osnovci prvi koji će polagati eksternu maturu, među roditeljima i učenicima postoji strah od ispita. No, iz resornog ministarstva poručuju da eksterna matura nije nikakav bauk te da ovaj ispit može imati samo pozitivne efekte.

Pitanja će, prema riječima naše sagovornice, biti jednostavnija i lakša nego na prijemnom ispitu za upis u srednju školu. Olakšavajuću okolnost predstavlja katalog ispitnih pitanja, koji će biti dostupan već od februara, tako da će učenici imati vremena da se pripreme za finalnu provjeru znanja.

"U tom katalogu će biti samo ona pitanja od kojih će se praviti testovi za eksternu maturu, tako da učenici imaju priliku da nauče i ponavljaju gradivo. Katalog će sadržavati i jedan obrazac riješenog testa i ispitna pitanja sa detaljnim uputstvima", kaže Husić i dodaje da će katalog biti javan, a moći će se naći i na internet stranicama Ministarstva i svih osnovnih škola.

Isključena mogućnost manipulacije

U Kantonalnom ministarstvu obrazovanja su optimistični kada je u pitanju realizacija ove zakonske obaveze. Spremni su, kaže, Husić, odgovoriti ovom teškom zadatku. Ostaje im još da riješe neka tehnička pitanja.

"Još uvijek trebamo utvrditi da li će se predmeti polagati svaki dan po jedan ili će u jednom danu biti dva ispita. Jedan član Komisije je predložio da za svaki test bude na raspolaganju 90 minuta i da se svakom učeniku daju upute. Isprva smo planirali da svi osnovci polažu na jednom mjestu, no od toga se odustalo pa će ispiti biti organizirani po školama, a učenici će polagati pred nastavnicima iz drugih škola, kako bi se isključila mogućnost manipulacije", zaključuje Husić.

I Vijeće roditelja osnovnih škola KS zadovoljno je načinom na koji je zamišljeno polaganje eksterne mature. Njihova predsjednica Amela Penava u izjavi za Klix.ba kaže da je ovaj ispit prvenstveno u interesu djece.

"Ovaj ispit je olakšavajuća okolnost za djecu zato što je obuhvaćeno samo gradivo osmog i devetog razreda, a pitanja će biti unaprijed poznata. Znači, ako dijete preradi katalog, ono će sto posto položiti maturu. Neće biti mogućnosti manipulacije niti navlačenja bodova. Na eksternoj maturi nema padanja, samo bodovanje na osnovu kojeg će djeca znati za koju će se srednju školu opredijeliti. Našoj djeci treba znanje, a ne poklanjanje ocjena", ističe Penava.

Eksterna matura da, ali na nivou Federacije BiH

Poručuje roditeljima da nemaju razloga za strah i da se samo trebaju informisati na vrijeme. "Stvorila se neka fama u vezi sa ovim ispitom zbog loših iskustava Hrvatske i Crne Gore, ali zašto da se mi poredimo u negativnim konotacijama s drugima kada možemo biti prvi koji će imati pozitivne provedbe eksterne mature", kaže predsjednica Vijeća roditelja osnovnih škola.

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja BiH, također, podržava polaganje ispita po završetku osnovne škole, ali na nivou cijele Federacije.

"Smatramo da će to doprinijeti izjednačavanju kvaliteta obrazovanja, međutim, nismo pristalice toga da se to radi na nivoima kantona posebno. Želimo da eksterna matura bude identična za sve učenike na nivou Federacije BiH. Mi smo i zagovarali taj proces. Nažalost, većina kantona nije uspjela to realizirati", kaže Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH.

Tekst je napisan u okviru projekta "Medijska mreža za pravično obrazovanje" koji realizuje Media plan institut uz podršku Save the Children Norveška u BiH.