Bezvizni režim
0

Ekspertski tim EU danas u Sarajevu

SRNA
Tim eksperata EU doputovaće danas u BiH kako bi izvšio uvid u ispunjavanje uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, izjavio je Srni šef Interresorne radne grupe za liberalizaciju viznog režima Samir Rizvo.

On je naveo da će se eksperti EU sastati sa predstavnicima nadležnih institucija BiH za upravljanje granicama, imigracijama i azilom u cilju utvrđivanja stanja i realizovanih aktivnosti.

Rizvo je rekao da su sutra i prekosutra u Sarajevu predviđeni razovori sa predstavnicima Komisije za integrisano upravljanje granicom BiH, Komisije za granice BiH, Ministarstva bezbjednosti i Ministarstva za ljudska prava BiH, Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu /Sipa/.

Osim pet eksperata iz zemalja članica EU, delegaciju koja će posjetiti nadležne institucije BiH, čine i predstavnici Evropske komisije iz Brisela i delegacije EU iz Sarajeva.

"Sredinom sedmice, 10. i 11. februara predviđene su i terenske posjete u okviru kojih će se obilaziti cijela BiH, naročito jedinice Granične policije, i granični prelazi", istakao je Rizvo.

On je dodao da je planirana i "posjeta iznenađenja", u okviru koje će se eksperti nenajavljeno pojaviti na nekom mjestu kako bi provjerili kako službe rade po osnovu svih važnih pitanja.

Rizvo je najavio da će novi tim eksperata koji će analizirati ispunjavanje uslova za liberalizaciju viznog režima u oblasti pravde, sloboda, bezbjednosti i borbe protiv kriminala, posjetiti BiH, 15. februara.