BiH
9

Ekspertna misija Agencije za sigurnost hrane BiH

FENA
S ciljem realizacije zaključka 38. sjednice Vijeća ministara BiH, Agencija za sigurnost hrane BiH, uz podršku Generalnog direktorata za proširenje Evropske zajednice (DG Enlargement), organizirala je Ekspertnu misiju za pripremu strategije laboratorija za testiranje uzoraka uzetih radi službenih kontrola hrane i hrane za životinje.

U saradnji sa DG Enlargement, angažirani su i eksperti iz Instituta za procjenu rizika u oblasti hrane i veterinarstva Litvanije.

Ekspertska misija započela je s radom u Mostaru 6. maja i radit će do 11. maja , a danas je počela dvodnevna radionica za članove Radne grupe za reviziju dokumenta "Državni plan za laboratorije", koju sačinjavaju predstavnici Agencije, nadležnih institucija BiH, entiteta i Brčko distrikta BiH.

Prvog dana radionice eksperti iz Litvanije prezentirali su mrežu laboratorija u Litvaniji, laboratorijsku suradnju, obaveze i ulogu referentnih laboratorija na nacionalnoj razini i na razini Evropske unije, a predstavnici Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine prezentirali su trenutno stanje laboratorija za kontrolu hrane u Bosni i Hercegovini i dosadašnje aktivnosti Radne grupe.

Navedene aktivnosti imaju za cilj utvrđivanje nužnih laboratorijskih kapaciteta za provođenje službenih kontrola hrane i hrane za životinje. Mreža laboratorija jedan je od veoma značajnih segmenata na kojem se zasniva sustav sigurnosti hrane, pa je nužno da funkcioniraju unutar sistema kontrole koji osigurava vršenje koordinisanih službenih kontrola.

Uspostavljanjem mreže laboratorija u Bosni i Hercegovini ispunit će se zahtjevi Evropske komisije i bit će stvoreni preduvjeti za podršku jačanju kapaciteta laboratorija u Bosni i Hercegovini kroz projekte i programe Evropske unije.

Agencija će, u saradnji sa nadležnim institucijama BiH, entiteta i Brčko distrikta BiH, nastaviti započete aktivnosti na jačanju kapaciteta laboratorija i uspostavljanju mreže laboratorija u Bosni i Hercegovini, stoji u priopćenju iz Agencije za sigurnost hrane BiH, koje je potpisao njen direktor Sejad Mačkić.