BiH
0

Eksperti raspravljali o sigurnosti saobraćaja u KS

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Sistem sigurnosti i pravni propisi iz oblasti sigurnosti u saobraćaju u BiH, bila je tema okruglog stola danas u Sarajevu u organizaciji Ekspertnog tima Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP), angažiranog na praćenju i unapređenju sigurnosti drumskog saobraćaja u Federaciji BiH.

Skup je upriličen u sklopu implementacije Akcionog plana za provođenje mjera iz dokumenta FMUP-a "Polazne osnove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja 2008.-2013."

Kako je u izjavi za medije istaknuo predsjednik Ekspertnog tima FMUP-a Kemal Ademović, u fokusu sudionika okruglog stola bio zakonski okvir, odnosno važeća legislativa u oblasti sigurnosti saobraćaja kojom su tretirani različiti aspekti ovog važnog segmenta angažiranja agencija za provedbu zakona.

Ademović smatra da je pravni okvir u oblasti sigurnosti saobraćaja na državnom nivou zadovoljavajući, ali i da ima prostora za njegovo dodatno unapređivanje u skladu s praksom i potrebama policijskih agencija, posebno kada je riječ o izmjenama ili donošenju određenih podzakonskih akata.

Određene nedorečenosti iz tog domena ilustrirao je primjerom neusklađivanja određenih pravilnika s izmjenama i dopunama važećeg zakona u kojem je "brisan" prekršaj za nepropisno parkiranje, a što dovodi do poteškoća u primjeni postojeće legislative.

Član Ekspertnog tima FMUP-a iz MUP-a Livanjskog kantona (Kanton 10) Tino Krivić kazao je da od 27 pravilnika - podzakonskih akata za provedbu Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, četiri pravilnika još nisu donesena, među kojima je i pravilnik o bazi podataka saobraćajnih nezgoda, te pravilnici o uzimanju uzoraka i provjeri osposobljenosti policijskih djelatnika.

Krivić naglašava da je skup potvrdio neophodnost kontinuiranog angažmana na doradi, izmjeni i prilagodbi zakonskog okvira novonastalim okolnostima i tehničkim zahtjevima, navodeći da i nadalje ključni problem predstavlja primjena određenih zakona.

Sudionici okruglog stola razmatrali su i druge aspekte sigurnosti saobraćaja u BiH, uključujući pitanje saobraćajne kulture i edukacije, stanje i rad autoškola i postupak vještačenja u saobraćajnim nezgodama, te "presjek" sudske prakse i ulogu pravosuđa u sankcioniranju teških krivičnih djela iz oblasti ugrožavanja sigurnosti saobraćaja.

Četvrtom okruglom stolu iz ciklusa sličnih skupova koje je Ekspertni tim FMUP-a organizirao prisustvovali su istaknuti stručnjaci iz oblasti saobraćaja, kriminalistike, pravosuđa i obrazovanja, te prometa i komunikacija.