Završen monitoring
0

Eksperti preporučili usvajanje zakona o matičnim knjigama

SRNA
Eksperti EU završili su danas monitoring bezviznog režima u oblasti identifikacionih dokumenata, a kao jedina preporuka istaknuta je neophodnost usvajanja zakona o matičnim knjigama u Federaciji BiH i njihova hitna primjena, saopšteno je iz Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

U saopštenju se navodi da su eksperti EU naglasili da je stanje u ovoj oblasti izuzetno dobro, te da je neophodno nastaviti jačanje kapaciteta IDDEEA, kao i usvajanje i primjenu novih propisa koji garantuju konstantan razvoj sistema ličnih dokumenata u BiH.

Eksperti EU za oblast identifikacionih dokumenata i direktor IDDEEA-e Siniša Macan posjetili su od 10. do 14. oktobra MUP-ove i organe lokalne uprave u FBiH i Republici Srpskoj, kako bi se uvjerili u napredak rada nadležnih institucija.

Posebna pažnja posvećena je provođenju standarda u vezi sa borbom protiv korupcije, te edukaciji i inspekcijskom  nadzoru, kao i primjeni tehničkih standarda kod svih organa, dodaje se u saopštenju.