BiH
10

'Ekspert' za terorizam Bardoš dobio otkaz 1997. u SFOR-u zbog 'odsustva rasuđivanja'

FENA
Gordon Bardoš, čiji su tekst o terorističkim prijetnjama objavljen u Jerusalem Postu prenijeli mediji iz Bosne i Hercegovine, 1997. je dobio otkaz u SFOR-u zbog "neprikladnih aktivnosti" poput dizanja tri prsta, što je ratni simbol paljanskih ekstremista.

Bardoš je bio zaposlen kao prevodilac u SFOR-u u prvim poslijeratnim godinama, sve dok "Oslobođenje" nije objavilo sporne fotografije.

Na konferenciji za štampu 6. juna 1997. godine dužnosnik SFOR-a kazao je novinarima: "Dosad ste svi svjesni nedavnih članaka i fotografija u Oslobođenju SFOR-ovog uposlenika na ugovoru uključenog u krajnje neprikladnih aktivnosti. Nakon detaljne istrage otkriveno je da ova individua pokazuje značajno odsustvo rasuđivanja i profesionalnog ponašanja. Zbog toga, njegove usluge više nisu potrebne SFOR-u", kazao je novinarima u Holliday Innu major White, koji je dodao kako je Bardoš bio prevodilac, da su fotografije "na kojima pokazuje neprikladne simbole" nastale početkom 1996. godine, te da je radio u Sarajevu i drugim bosanskohercegovačkim gradovima.

Prošle godine Bardoš je još jednom ostao bez posla zbog Bosne i Hercegovine, kada je bio prinuđen da podnese ostavku na mjesto pomoćnika direktora na Harriman institutu Univerziteta Colubia, a nakon skandala sa gostovanjem predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Bardoš nije dozvolio ulaz na predavanje pojedincima, mahom posjetiteljima bošnjačke nacionalnosti.

Selektirajući ih po imenima, Bardoš je onemogućio postavljanje nezgodnih pitanja, demokratsku debatu i polemiku sa Dodikom i njegovim stavovima.

Bardoš, kojega mediji sada predstavljaju kao analitičara i eksperta za terorizam, u svom najnovijem tekstu upozorava kako simpatizera i sljedbenika radikalnog islama ima u najvišim vrhovima vlasti u BiH.

U tekstu se iznosi procjena sigurnosnih struktura u BiH o prisustvu 3.000 potencijalnih terorista u zemlji, a još stotine nalaze se na Kosovu, u Makedoniji i Sandžaku.

"Opasan utjecaj ovih pojedinaca i grupa ne treba potcijeniti. U društvima koja se trude prevladati nasljeđe mržnje koje im je ostalo iz ratova tokom devedesetih i razorne ekonomske probleme, dobro financirani ekstremisti pronalaze ljude koji su spremni da pređu na njihovu stranu", piše Bardoš.