BiH
0

Ekspert psihijatrije Norman Sartorius održao predavanja u Tuzli i Sarajevu

Klix.ba
Prof. dr. Norman Sartorius posjetio je Tuzlu i Sarajevo gdje je održao predavanja pred punim auditorijem Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i amfiteatra KCUS.

Tema predavanja u Tuzli bila je "Nove postavke u borbi protiv stigme vezane za duševne bolesti", a u Sarajevu "Budućnost psihijatrije".

Uvodničari predavanja prof. dr. Sartoriusa u Tuzli su bili prof. dr. med. sc. Elmir Čičkušić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, prim. dr. Goran Čerkez, predstavnik Federalnog ministarstva zdravstva, prof. dr. med. sc. Osman Sinanović, šef katedre za neurologiju Medicinskog fakulteta u Tuzli i načelnik Klinike za neurologiju UKC-a Tuzla i dr. Amra Delić, projektna liderica Projekta mentalnog zdravlja u BiH koji implementira Asocijacija XY. U Sarajevu uvodno predavanje održali su prof. dr. med. sci. Abdulah Kučukalić i prim. dr. Goran Čerkez.

Prof. dr. Norman Sartorius, univerzitetski profesor i jedan od najistaknutijih psihijatara svoje generacije bit će predavač u okviru konsultativnog procesa o razvoju održivih antistigma programa i programa socijalne inkluzije osoba oboljelih od duševnih bolesti, koji se dešava u sklopu aktivnosti Projekta mentalnog zdravlja u BiH.

Profesor Sartorius, ekspert sa bogatim iskustvom i znanjem u oblasti zaštite prava osoba sa duševnim smetnjama, borbe protiv stigme i diskriminacije vezanih za mentalne poremećaje, te poboljšanja kvaliteta usluga u oblasti zaštite mentalnog zdravlja, u okviru mandata kontinuirano podržava napore bh. aktera u razvoju, implementaciji i evaluaciji antistigma programa i programa socijalne inkluzije korisnika usluga mentalnog zdravlja u BiH.

Tokom svoje karijere bio je profesor na više univerziteta (Prag, London, New York, Peking...), direktor Odjela za mentalno zdravlje Svjetske zdravstvene organizacije, predsjednik Svjetske i Evropske psihijatrijske asocijacije (WPA i EPA), član Medicinskih akademija u Meksiku, Peruu i Španiji, te dopisni član Akademije znanosti i umjetnosti Hrvatske.

Projekat mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini podržava uspostavljanje dugoročno održivih mehanizama s ciljem smanjenja i suzbijanja stigme, diskriminacije i socijalne isključenosti lica s mentalnim poremećajima, kako bi se osiguralo pružanje jednakih prilika za sve i stvorili uslovi za unapređenje kvaliteta života ovih lica i njihovih porodica.

Projekat implementira Asocijacija XY u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, uz podršku Vlade Švicarske.