Planinarsko-alpinistički klub "Samit"
84

Ekspedicija iz Banje Luke osvojila Kilimandžaro

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Ekspedicija Planinarsko-alpinističkog kluba "Samit" iz Banje Luke popela se na najviši vrh Afrike - Uhuru na planini Kilimandžaro, visok 5.895 metara, kao i na planinu vulkanskog porijekla Mount Mary u Tanzaniji (4.566 metara).

U ekspediciji su učestvovali Miroslav Bundalo i Miroslav Trivić iz Banje Luke, te Ivo Lubina iz Udruženja ljubitelja prirode "Lipa" iz Odžaka, Federacija BiH.

Miroslav Bundalo rekao je Srni da je uspon trajao šest dana i da je izveden rutom Mečejm, najtežom ali, prema njegovim riječima, i najljepšom rutom, koja je duga oko 70 kilometara.

"Uspon je bio neočekivano težak, jer smo posljednji dan imali velike snježne padavine, jak vjetar i neočekivano veliku hladnoću, koja nije uobičajena za ovo doba godine, ali smo uspješno odradili sve planirano", rekao je Bundalo.

On je dodao da je na Kilimandžaru najpopularnija ruta Marangu ili takozvana "Coca-Cola ruta", kojom se penje 90 odsto svih planinara.

"Coca-Cola ruta dosta je komercijalizovana i sami kampovi su jako dobro opremljeni, sa drvenim kolibama za spavanje, što je za ovakav vid uspona pravi luksuz", kaže Bundalo.

On je objasnio da se ekspedicija ipak odlučila za alternativnu rutu na kojoj se spava u šatorima koje cijelim putem nose sa sobom, te da je uspon isplaniran tako da se organizam alpinista bolje aklimatizuje na visinu, i samim tim da se povećava šansa za uspjeh.

"Ovaj poduhvat poslužiće nam kao dobra visinska priprema za uspon na najviši vrh Sjeverne Amerike - Denali (6.194 metra), na koji se planiramo penjati u junu 2013. godine", rekao je Bundalo.

Ekspedicija je izvedena u sklopu projekta "Sedam vrhova", čiji je cilj osvajanje najvišeg vrha na svakom od sedam kontinenata. Ovo je drugi u nizu vrh koji su savladali - prethodno su se u junu 2012. godine popeli na najviši vrha Evrope - Elbrus.

Prema Bundalovim riječima, povratak ekspedicije u Banju Luku očekuje se sredinom februara.

Planinari ovih dana namjeravaju da posjete misiju don Velimira Tomića u Kisongu u Tanzaniji gdje planiraju da realizuju humanitarnu akciju za pomoć siromašnoj djeci. Određena sredstva za tu namjenu prikupili su organizujući humanitarne aktivnosti u BiH prije samog polaska.