BiH
0

Ekshumirani posmrtni ostaci dvije osobe u Olovu

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Pod nadzorom Tužilaštva BiH, u opštini Olovo su na području gradskih grobalja Jasen i Tisovo brdo ekshumirani posmrtni ostaci dvije osobe stradale u proteklom ratu. Na lokalitetu gradskog groblja Jasen pronađeni su dijelovi posmrtnih ostataka, za koje se pretpostavlja da pripadaju licu muškog pola, koji će biti prebačeni u preduzeće "Gradska groblja" Visoko, gdje će biti izvršena obdukcija i uzet DNK nalaz radi identifikacije.

Na području gradskog groblja Tisovo brdo pronađeni su kompletni posmrtni ostaci jedne osobe, za koje se pretpostavlja da je ženskog pola. Uzeti su koštani uzorci za DNK analizu, nakon čega je tijelo vraćeno u grobno mjesto, gdje će ostati do konačne identifikacije.

Izvršenom ekshumacijom rukovodio je stručni saradnik Specijalnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH, koji je po instrukcijama tužioca koordinisao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koja vrše proces ekshumacije. 

Ovoj ekshumaciji prisustvovali su predstavnici Instituta za nestala lica BiH, ljekar sudske medicine, radnici i mehanizacija preduzeća "Gradska groblja" Visoko, kao i policijski službenici Policijske stanice Olovo, koji su vršili uviđaj i obezbjeđivali lokaciju.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH, navodi se u saopštenju iz Tužilaštva BiH.