BiH
0

Ekshumirani posmrtni ostaci dva tijela

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U opštinama Domaljevac-Šamac i Modriča, pod nadzorom istražioca Tužilaštva BiH, izvršena je ekshumacija posmrtnih ostataka dva tijela nestalih u proteklom ratu.

Sa tijela su uzeti uzorci za DNK analizu, radi identifikacije i utvrđivanja identiteta žrtava. DNK nalaz ovih tijela radit će se u laboratoriji Međunarodnog instituta za traženje nestalih lica (ICMP), saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Ostaci pronađenih tijela u ekshumacijama bit će prebačeni u zajedničku grobnicu u Odžaku, gdje će ostati dok se ne završi njihova forenzička obrada i proces identifikacije.

Izvršenim ekshumacijama rukovodio je istražilac Tužilaštva BiH, koji je po instrukcijama tužioca koordinisao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih lica koja vrše proces ekshumacije.

Ekshumacijama su prisustvovali predstavnici Instituta za traženje nestalih lica BiH, predstavnici MUP-a Posavskog kantona u Domaljevcu-Šamcu, MUP-a RS u Modriči, ljekar sudske medicine i istražilac Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih lica u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.