BiH
0

Ekshumacije u općinama Gornjodrinske regije

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na lokalitetu sela Mušići te Blace - Gradina u općini Višegrad danas su članovi Instituta za traženje nestalih - Odjel Goražde, u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova i Tužilaštvom BPK-a ekshumirali četiri tijela.

Po riječima istražitelja Zafera Raščića, tijela su ekshumirana iz pojedinačne te zajedničke grobnice.

“Ekspertni tim iz Tuzle s dr. Vedom Tucom na čelu na lokalitetu Mušića, četiri kilometra od Višegrada, ekshumirao je tijelo Vila Mevle, rođene 1937., a koja je ubijena 1992. a ostaci tijela pronađeni su u blizini kuće. S druge strane na lokalitetu Blace-Gradina, 18 kilometara od Višegrada u zajedničkoj grobnici, pronađena su tri tijela s tim da je moguće da nakon pregleda skeletnih ostataka eksperti utvrde da je riječ o četiri tijela”, rekao je Raščić dodajući da se pretpostavlja da su žrtve stradale 1992. godine.

Po riječima Raščića posmrtni ostaci su prilično sačuvani, a pronađeni su ostaci odjeće i obuće. Tačan identitet žrtava bit će utvrđen DNK analizom za što će uzorci biti uzeti u goraždanskom naselju Vitkovići gdje su tijela prebačena.

On je naglasio da je proteklih dana ekspertni tim radio i u drugim općinama Gornjodrinske regije.

Na području općine Foča ekshumirano je jedno kompletno i dio skeletnih ostataka drugog tijela žrtava rata iz 1992. U naselju Šukovac ekshumirani su ostaci tijela za koje komšije tvrde da se radi o Muratu Memiću, rođenom 1938. u okolici Briona. To je djelimično potvrdio i kantonalni tužilac iz Goražda Mirsad Bilajac uz napomenu da će identitet žrtve biti potvrđen DNK analizom.

DNK analiza će utvrditi i identitet jedne žrtve čiji su posmrtni ostaci ekshumirani u selu Bučkovići, 15-ak kilometara od općine Čajniče.

Ekipa istražitelja Instituta za traženje nestalih i ekspertni tim iz Tuzle, prema najavama, uskoro bi trebala početi i na ekshumacijama na području općine Rudo.