Institut za nestale osobe BiH
0

Ekshumacije na 18 lokacija

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predstavnik Instituta za nestale osobe BiH, po obavještenju Ureda za zatočene i nestale Republike Hrvatske, prisustvovat će 17. septembra ekshumaciji na području zapadne Slavonije vezano za slučajeve nestalih na tom području, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

Među aktivnostima Instituta u ovom mjesecu navodi se da je Područna kancelarija Instituta za nestale osobe u Bihaću provjerila sedam lokacija na osnovu naredbe Tužilaštva BiH.

"Zbog izuzetno otežanih uvjeta za neke lokacije potrebno je angažovati alpinističku grupu, dok je za 18. septembra predviđena ekshumaciija na području općine Prijedor", navodi se.

Po nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, Područna kancelarija Instituta za nestale osobe BiH u Tuzli, 17. i 23. septembra vršit će ekshumacije na sedam lokacija na području opština Milići, Bratunac i Srebrenica.

Područna kancelarija Instituta za nestale osobe BiH u Banjoj Luci od 14. do 17. septembra provjerava informacije o mogućim grobnicama nestalih osoba u pet prirodnih jama na području Livanjskog kantona. Nakon toga će se započeti s ekshumacijama.

U organizaciji Područne kancelarije Instituta za nestale osobe u Banjoj Luci Okružno tužilaštvo Banja Luka provodit će 18. septembra ekshumacije na području Mrkonjić-Grada, 22. septembra i 1. oktobra na području Bosanske Gradiške i 28. septembra na području općine Banja Luka.

Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo provodit će 21. septembra ekshumaciju na području općine Trnovo, u organizaciji Područne kancelarije Instituta za nestale osobe u Istočnom Sarajevu.

Na području općine Odžak 22. septembra bit će izvršena ekshumacija više tijela po nalogu Kantonalnog tužilaštva Posavskog kantona.

Na području Jajca i Donjeg Vakufa 24. septembra počinju ekshumacije na više lokacija, pod rukovodstvom Kantonalnog tužilaštva SBK-a.

Po nalogu Kantonalnog tužilaštva Bosanskopodrinjskog kantona 28.septembra započinje pregled, revizija i reasocijacija 125 neidentifikovanih tijela, koja se nalaze u Centru za obdukciju i identifikaciju Vitkovići - općina Goražde.