Vlašić
0

Ekshumacija tijela civila strijeljanih 1992. godine

Sarajevo-x.com
Na zahtjev Tužilaštva BiH, Sud BiH je izdao naredbu na osnovu koje je danas na planini Vlašić, na lokalitetu Korićanske stijene, počela ekshumacija ostataka tijela civila za koje se pretpostavlja da su ubijeni 21.08.1992.

Pripadnici Interventnog voda CJB Prijedor su dana 21.08.1992. godine sudjelovali u strijeljanju više od 200 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na lokalitetu Korićanske stijene na planini Vlašić.

Oni su ove osobe prethodno izdvojili iz konvoja kojim su prevoženi bošnjački i hrvatski civili iz prijedorskih logora i šire regije Prijedora prema teritoriji pod kontrolom Armije RBiH u Travniku.

Nakon strijeljanja, pripadnici Interventnog voda bacali su bombe u provaliju i na taj način lišavali života civile koji su preživjeli strijeljanje. Do danas, pronađena su samo četiri kompletna tijela i neki dijelovi tijela ubijenih.

Ekshumaciji posmrtnih ostataka ovih žrtava prisustvuje tužilac Tima 2 Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, tužilac Kantonalnog tužilaštva iz Travnika, policijski službenici MUP-a Srednjobosanskog kantona i pripadnici Policijske stanice Kneževo, kao i uposlenici Instituta za nestale osobe BiH.

Potraga za ostacima tijela strijeljanih civila na Korićanskim stijenama i njihova ekshumacija trajat će više dana. O nalazima ekshumacije bit će blagovremeno obaviještene porodice ubijenih žrtava, predstavnici udruženja žrtava, kao i mediji u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.