Sarajevo
0

Ekotim poslao novogodišnje čestitke političarima

FENA
Na Trgu djece Sarajeva građani su u utorak od 11 do 13 sati imali priliku potpisati i poslati novogodišnje čestitke političarima.

Čestitke su ujedno i zahtjev odgovornima u oba entiteta i na državnom nivou za deblokadu procesa donošenja zakona o zaštiti okoliša na državnom nivou.

Pored čestitiki političarima, volonteri su ovom prilikom građanima poklanjali prikladne džepne kalendare.

U Sarajevu je za dva i po sata potpisano oko 400 čestitki. Osim u Sarajevu, kampanja je sinhronizirano počela u još sedam gradova u BiH, i to u Brčkom, Derventi, Doboju, Loparama, Lukavcu, Tuzli i Ugljeviku.

Ovom akcijom tražena je podrška građana za donošenje zakona o zaštiti životne sredine/okoliša u BiH, koji je već nekoliko godina otvoreno pitanje BiH sa EU.

"EU želi jednog partnera u razmjeni informacija u ovoj oblasti, a kako ćemo se to unutar države dogovarati i razmjenjivati informacije to ostaje naša unutarnja stvar. Dejtonskim sporazumom nadležnost nad okolišem ostala je na entitetskim nivoima, što nam umnogome otežava rad i komunikaciju s drugim državama kada je riječ o zaštiti okoliša", stoji u saopćenju Ekotima.

Draft zakona je u junu/julu 2009. napravila radna grupa koja je bila sastavljena od predstavnika vlasti sa svih nivoa (i državnih i entitetskih). Da bi ministar Zirojević mogao ići s njim na Vijeće ministara potrebna mu je saglasnost entiteta i zbog toga ove čestitke šaljemo i entitetskim vladama da ih animiramo da daju saglasnost. Pošto su te iste vlade delegirale svoje predstavnike u radnu grupu za izradu zakona, praktično znači da one nemaju ništa protiv, ali pored nagomilanih drugih pitanja ova pitanja vezana za okoliš/životnu sredinu jednostavno kod njih nemaju prioritet, ocjenjuju u "Ekotimu".

Ova kampanja je jedna od aktivnosti BELLS pokreta, čiji je član i organizacija "Ekotim“, a koji je rezultat regionalnog projekta “Regional Environmental Advocacy / REA Action and Cohesion In Western Balkans” čiji je cilj da zaštita okoliša/životne sredine bude jedan od prioriteta prilikom odlučivanja na svim nivoima vlasti.

Projekt se, pored BiH, implementira u još pet zemalja zapadnog Balkana.