WUS Austria
0

Ekonomskom fakultetu u Sarajevu 98.000 KM

Sarajevo-x.com
U skladu sa potrebama visokoškolskih institucija iz BiH, Austrijska agencija za razvoj je obezbijedila više od milion KM kao podršku razvoju nastavnih planova i programa na univerzitetima u BiH u okviru drugog i trećeg ciklusa obrazovanja.

Svečano potpisivanje ugovora između World University Service (WUS) Austria i Univerziteta u Sarajevu, Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu bit će održano u petak, 23.01.2009. godine, u 10.00h u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

Ugovore će u ime WUS Austria potpisati Regionalni menadžer WUS Austria ureda u Sarajevu, mr. Dino Mujkić, u ime Univerziteta rektor Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Faruk Čaklovica, a u ime fakulteta dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, prof.dr. Veljko Trivun, i dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu, prof.dr. Mirsad Kurtović.

Ovim ugovorima se regulira provođenje projekta Degree Development Structure (DDS) koji se implementira u okviru programa “Austrijska podrška razvoju visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini 2008. - 2011.” kojeg finansira Austrijska kooperacija za razvoj (Austrian Development Cooperation – ADC) u ukupnom iznosu od 2.185.835 KM. Vrijednost samog DDS projekta je 1.114.823 KM.

Austrijska kooperacija za razvoj već dugi niz godina uspješno sarađuje s WUS Austria uredom u Sarajevu i javnim univerzitetima u Bosni i Hercegovini na unaprjeđivanju visokog obrazovanja u BiH. Tokom godina razvoja visokog obrazovanja u BiH i praćenja trendova kako u BiH, tako i u Evropskom prostoru visokog obrazovanja, ADC i WUS Austria su prepoznali potrebu za i značaj razvoja drugog i trećeg ciklusa studiranja tj. magistarskog i doktorskog studija na visokoškolskim ustanovama u BiH.

U tom smislu i projekt Degree Development Structure (DDS) predstavlja podršku visokoškolskim institucijama u BiH zainteresiranim za razvoj novih studijskih programa usmjerenih na potrebe tržišta i društva. Ovaj projekat ima za cilj da podstakne i promovira one visokoškolske ustanove koje su spremne da uvedu nove ili modificiraju postojeće nastavne planove i programe, te primjenjuju nove pristupe kod novih ili već postojećih modula tj. kurseva. Još jedna od specifičnosti DDS projekta jeste da podržava provođenje ovog procesa u bliskoj saradnji s austrijskim ili EU visokoškolskim ustanovama, kao i sa privrednim subjektima iz BiH.

Kroz projekt DDS će se na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu razviti magistarski studij Upravljanje kvalitetom u zdravstvu u vrijednosti od oko 98.000 KM, a na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu magistarski studij Analiza hrane u vrijednosti od oko 139.000 KM. Pored ta dva magistarska studija, u okviru ovog projekta razvit će se i magistarski studij iz mašinstva na Tehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću, kao i doktorski studij iz informaciono-komunikacijskih tehnologija na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Banja Luci.

Potpisivanju ugovora će prisustvovati i predstavnici Austrijske kooperacije za razvoj (ADC), gospođa Karin Holzer, gospodin Walter Hecher, gospodin Gunther Zimmer i gospođa Amira Omanović.

Više informacija o programu možete pronaći na www.wus-austria.org/sarajevo ili se obratiti Jadranki Barić na e-mail adresu: [email protected].