Sarajevo
0

Ekonomskom fakultetu dodijeljena akreditacija za osiguranje kvalitete AQA

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Predstavnici Austrijske državne agencije za osiguranje kvalitete (AQA) uručili su danas na prigodnoj svečanosti u Sarajevu dekanu Ekonomskog fakulteta (EFSA) Veljku Trivunu međunarodnu akreditaciju za osiguranje kvalitete AQA, čime je ova visokoškolska ustanova postala primjer najvećeg uspjeha u BiH.

Dobijanjem ove akreditacije Ekonomski fakultet u Sarajevu i njegove diplome bit će prepoznate u evropskom prostoru obrazovanja.

Studenti će tako sticanjem međunarodno prepoznatih i priznatih diploma na ovoj visokoškolskoj ustanovi biti ravnopravni s ostalim studentima širom svijeta.

Dekan EFSA Veljko Trivun istaknuo je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da je Agencija AQA u prethodne tri godine detaljno analizirala oblasti studijskih programa i daljnje edukacije na EFSA, nakon čega su najpriznatiji evropski eksperati dali preporuku da se ovaj fakultet akreditira na maksimalan period od šest godina.

Svoju izvrsnost fakultet je pokazao u dva najvažnija procesa - načinu kreiranja, izvedbe i upravljanja nastavnim planovima i programima za sva tri ciklusa studija i IS/IT podršci nastavnom procesu i organizaciji studija.

"Ekonomski fakultet ovim je postao prva visokoškolska institucija u jugoistočnoj Evropi koja je dobila ovu akreditaciju. Nismo očekivali da ćemo akreditaciju dobiti na maksimalnih šest godina, jer se obično daje na period od dvije do tri godine. Dobijanje akreditacije predstavlja početak jednog procesa, jer se mora postizati kontinuirani i stalni napredak u određenim oblastima", kazao je on.

Potcrtao je da je kompletan proces podizanja kvalitete ovog studija trajao deset godina.

Član akreditacijskog tima EFSA Nijaz Bajgorić naglasio je da je najintenzivniji proces za akreditaciju fakulteta trajao dvije godine te da je u njemu učestvovao uži tim fakulteta, uključujući njegovo rukovodstvo, profesore i saradnike.

Austrijska agencija za osiguranje kvalitete je nezavisna institucija koja pruža usluge osiguranja kvalitete, evaluacije i certifikacije za cijeli sektor visokog obrazovanja.

AQA je članica Evropskog udruženja za osiguranje kvalitete visokog obrazovanja (ENQA) i jedna je od prvih evropskih agencija koja se podvrgnula eksternoj evaluaciji koju je koordinirao ENQA.