BiH
0

Ekonomsko-socijalno vijeće: Podrška federalnom budžetu za 2013.

FENA
Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH
Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH
Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu podržalo je Nacrt budžeta Federacije BiH za 2013. godinu, kao i nacrt zakona o izvršenju tog budžeta

Federalni ministar finansija Ante Krajina informirao je članove ESV-a da je ukupan okvir budžeta u odnosu na postojeći rebalansirani budžet, koji je sada na snazi, veći za 10,8 posto.

"Rezultat povećanja tog okvira je uglavnom posljedica porasta otplate ino-duga koji dospijeva u 2013. Radi se o povećanju od oko 215 miliona KM, a otplata vanjskog duga sudjeluje s oko 140 miliona KM“, kazao je Krajina.

U 2013. godini, po njegovim riječima, nekoliko je elemenata koji su također uticali na povećani iznos budžeta. Radi se o troškovima popisa stanovništva, otplati duga prema fondu MIO/PIO, te knjiženje, odnosno vođenje obračuna koji su u sklopu jedinstvenog računa, a preko kojih određeni budžetski korisnici ostvaruju sredstva (tzv. vlastita sredstva-prihode, donacije).

Planirani rashodi u proračunu za 2013. godinu veći su za 418,2 miliona KM u odnosu na prihode.

"Taj deficit će biti pokriven kroz zaduživanje, odnosno kroz izdavanje dugoročnih obveznica u iznosu od 40 miliona KM, trezorskih zapisa, odnosno kratkoročnih vrijednosnih papira u iznosu od 80 miliona KM, planiramo povući drugu tranšu od Evropske komisije u iznosu od oko 58,7 miliona KM, te najznačajnija stavka su sredstva od stand-by aranžmana MMF-a u iznosu od oko 240 miliona KM. Na ovaj način ćemo uravnotežiti prihodovnu i rashodovnu stranu budžeta, koji ukupno iznosi, 2.214.180.122 KM“, kazao je Krajina.

S obzirom da postoje određeni politički problemi u Vladi FBiH, koja se u posljednja dva dana nije sastala kako bi se izjašnjavala o budžetu, federalni premijer Nermin Nikšić je kazao da je iskoristio svoje ustavno i zakonsko pravo i da će u parlamentarnu proceduru poslati budžet Federacije BiH za 2013. godinu.

On je dodao da je s Federalnim parlamentom dogovoreno da se ispoštuje rok prema MMF-u tj. da 3. i 4. decembra federalni budžet za narednu godinu bude na razmatranju u Federalnom parlamentu.

ESV-e je razmatralo i Prijedlog zakona o radu, a s obzirom da postoje oprečni stavovi poslodavaca i sindikata zaključeno je da socijalni partneri zajednički razmotre primjedbe, a Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku treba organizirati zajednički sastanak i očitovati se o ponuđenim prijedlozima na to zakonsko rješenje.

Resorni ministar Vjekoslav Čamber je podsjetio da je Vlada nedavno prihvatila ovaj prijedlog na sjednici u Mostaru, te da ima odgovornost i mandat da u ovoj oblasti ponudi rješenje koje treba osigurati bolje poslovanje privrednih subjekata i zaštitu prava radnika.

Jedna od primjedbi Sindikata je da se pojedinim odredbama tog zakona, konkretno članom 182, derogira pravo radnika na kolektivni ugovor. Zamjerke su i na rješenja koje se odnose na rad na određeno vrijeme, polučasovnu pauzu u toku radnog vremena i dr.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović je podsjetio da se o ovom zakonu rasprava vodi više od četiri godine, te se tekst ponuđenog Prijedloga zakona o radu razlikuje od onoga koji je ranije usuglašen sa Sindikatom. Bajramović je izjavio da se osjećaju prevarenim i da će, s obzirom da se radi o krucijalnom zakonu iz oblasti rada i radnih odnosa, od toga zavisiti njihovo dalje učešće u ESV-u.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Safudin Čengić kazao je da poslodavci ne žele uskratiti pravo radnicima, ali da se stvari trebaju dovesti u realne okvire određene privrednim ambijentom.

"Cilj nam je imati kvalitetne radnike i kvaliteteno ih platiti. Na taj način će poslodavci doći do profita i moći izmirivati svoje obaveze i puniti budžete“, izjavio je Čengić.