Susret Silajdžić-Mantica
0

Ekonomski odnosi Italije i BiH mogu biti bolji

FENA
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića Davor Vuletić i savjetnik člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića Boris Buha primili su danas državnog sekretara vanjskih poslova Republike Italije senatora Alfreda Mantica.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je tokom susreta kazao da su politički odnosi BiH i Italije dobri , ali da ekonomski mogu biti bolji. On je naglasio da BiH poklanja veliku pažnju odnosima sa Italijom te je iskazao zahvalnost ovoj zemlji na njenom angažmanu u BiH.

Istakao je da je prioritet BiH put ka Evropskoj uniji te je iskazao nadu da će Italija podržati kandidatski status BiH. Kao veoma važno na tom putu, Silajdžić je naglasio liberalizaciju viznog režima, što prema njegovim riječima ima implikacije za građane naše zemlje.

Govoreći o putu BiH ka NATO-u, on je kazao da bi ulaskom naše zemlje u taj savez, cijeli region ali i BiH, dobili veću stabilnost.

On je također rekao da je investiranje od velikog značaja za BiH, te naglasio da bi ulaganja italijanskih firmi, ne samo ojačala privredu BiH, nego i veze između dvije zemlje.

Posebno je istakao da BiH ima resurse koje može , kao konstruktivan partner, ponuditi Italiji ali i Evropi u cjelini.

Državni sekretar vanjskih poslova Republike Italije Alfredo Mantica je kazao da njegova zemlja sa posebnom pažnjom prati zbivanja u BiH i zemljama regiona i njihov put ka Evropskoj uniji, posebno kada je bezvizni režim u pitanju.

Italija je, prema njegovim riječima, za liberalizaciju viznog režima za zemlje zapadnog Balkana ali je naglasio da postoje poteškoće da BiH, kako je rekao, uđe u paket zemalja koje će uskoro dobiti bezvizni režim.

On je naglasio da BiH ne treba biti obeshrabrena jer se veliki broj evropskih zemalja trudi oko liberalizacije viznog režima, što znači, kako je rekao, da je Evropi stalo do toga. Evropa će pomoći BiH, a bezvizni režim će ubrzati put ka Evropskoj uniji kazao je Mantica.

On je tokom susreta izjavio da su italijanski biznismeni zainteresirani u ulaganja u BiH, posebno u sektor električne energije, te naglasio da bi ta ulaganja ojačala odnose između dvije zemlje, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.