BiH
0

Ekonomski fakultet mora platiti 300 hiljada KM poreza

Avaz
Istraga o isplati 250 hiljada KM bespovratnih sredstava sarajevskog Ekonomskog fakulteta za potrebe kupovine i adaptacije stanova profesorima i uposlenicima ove institucije, koju vodi Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, ušla je u završnu fazu, saznaje "Dnevni avaz".

Korištenje budžetskih sredstava za ove namjene otkrio je prošle godine Ured za reviziju budžeta FBiH, konstatirajući da je Ekonomski fakultet prvobitno data kreditna sredstva pretvorio u bespovratne pozajmice, čime je izbjegnuto plaćanje poreza, ali oteto i blizu 500 hiljada maraka Kantona Sarajevo, koje su date za otpisane kredite. Jer, jasno je da budžetska sredstva data Ekonomskom fakultetu nisu mogla biti korištena za kupovinu stanova odabranim pojedincima, na čelu sa Zlatkom Lagumdžijom. Posebno, što su neki iz grupe imali odlično riješeno stambeno pitanje ili su čak neki od njih izdavali stanove jer su ih imali više.

Finansijska policija FBiH kompletira izvještaj o ovom slučaju i on će biti proslijeđen Tužilaštvu već narednog mjeseca. Konkretni koraci u naplati učinjene finansijske štete za državu već su načinjeni. Naime, početkom ove sedmice na adresu Ekonomskog fakulteta upućen je zahtjev da uplati više od 125 hiljada KM poreza na dodatna primanja, što kao poslodavac nije učinio kada je Zlatku Lagumdžiji, Borisu Tihiju i Nijazu Mesihoviću dodijelio oko 220 hiljada KM, piše Dnevni avaz.

Pošto porez nije plaćen u zakonskom roku jer je novac ovoj trojici isplaćen još 2001. godine, obračunata je i zatezna kamata od oko 147 hiljada KM. Ukupno, Ekonomski fakultet tako treba državi platiti skoro 300 hiljada KM poreza na dodatna primanja svojih uposlenika, kojima je isplatio novac na njihove račune u bankama, a zbog kršenja Zakona o porezu na plaće.

Time, naravno, istraga nije okončana jer, prema propisima, porez na dodatna primanja su dužni platiti i oni koji su novac dobili. Koliki iznos za porez je državi dužan Lagumdžija, ali i ostali, znat će se vjerovatno u narednih petnaestak dana.

Sasvim je sigurno da će, osim poreza, biti obračunate i zakonske zatezne kamate. Na koncu, baš kao u nedavno okončanom slučaju kupovine stanova na nelegalan način u "Poštanskoj banci", za što je osuđen na 14 mjeseci zatvora Mufid Lojo, Lagumdžijin blizak prijatelj, moguće je i sudsko procesuiranje odgovornih za zloupotrebu položaja na Ekonomskom fakultetu i zahtjev da se vrati kompletan novac dat za kredite i to Ekonomskom fakultetu, odnosno Kantonu Sarajevu, jer je u pitanju budžetski novac.