BiH
26

Ekonomski analitičari za Klix.ba: Otvaranje novih radnih mjesta je potpuno zaustavljeno u FBiH!

Piše: Am. Dž.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ekonomski sistem u Federaciji BiH nalazi se u velikoj neizvjesnosti nakon što je na sudovima u ovom entitetu nagomilano više stotina predmeta novih preduzeća koja se ne mogu registrovati zbog indolentnosti Ministarstva pravde Federacije BiH koje sudovima nije dostavilo potrebni softver, o čemu je portal Klix.ba ranije pisao.

"Nevjerovatno je da stavka u kojoj smo godinama već među najlošije rangiranim, a to je sporost u registraciji preduzeća, sada poprima još ozbiljnije razmjere. Sada se uopšte ne mogu registrovati preduzeća. Ne mogu da zamislim kakva će to biti poruka ne samo stranim investitorima, već i domaćim poduzetnicima", kaže u razgovoru za portal Klix.ba Igor Gavran, ekonomski analitičar.

Ističe da će posljedice biti katastrofalne, a sve zbog banalne stvari kao što je nabavka novog softvera.

"Ogromne su to posljedice za imidž BiH i uslove poslovanja. Kako da poželite poslovati na tržištu gdje ne možete registrovati firmu? Ne vidim ni dovoljno intenzivne aktivnosti da se nešto promijeni, što je dodatno zabrinjavajuće", rekao je Gavran.

Naglašava da su među najviše oštećenima nezaposleni u Federaciji BiH.

"Nakon nedavnih poplava ali i višegodišnjih ekonomskih šteta, ne može biti većeg prioriteta od otvaranja novih radnih mjesta i punjenja budžeta. Ponovo se pokazuje da je u velikoj mjeri otežano otvoriti novu firmu i zaposliti ljude. Na ovaj način smo zaključali vrata stranim investitorima i sasvim zaustavili zapošljavanje. Oni koji imaju kapital jednostavno će preći u drugu zemlju i tamo registrovati firmu", rekao je Gavran.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Muris Čičić u razgovoru za Klix.ba ističe da javni sektor u BiH veće duže vremena nije efikasan.

"Svaka država treba efikasan javni sektor. Ovaj slučaj je još jednom pokazao da imamo staromodnu, neefikasnu i preveliku administraciju. Žalosno je to što se desilo. Vjerovatno će se ovaj problem riješiti ubrzo, preduzeća će se moći registrovati, ali već je načinjena nepopravljiva šteta jer odvraćamo investitore od ulaganja u našu zemlju", rekao je Čičić te dodao da nosioci javnih dužnosti u BiH ne obavljaju dobro svoj posao.