Valentin Inzko
0

"Ekonomska kriza neće utjecati na proces širenja EU"

FENA
Valentin Inzko (Foto: AFP)
Valentin Inzko (Foto: AFP)
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko ocijenio je u srijedu u Beču da ekonomska kriza neće utjecati na proces daljnjeg širenja Evropske unije na Balkan.

"Približavanje EU-u je dugoročan proces, a kriza je kratkoročna i zato ne vjerujem da će imati utjecaja", poručio je on na marginama seminara pod nazivom "Zapadni Balkan - ponovni poticaj evropske perspektive".

Govoreći o predstojećem regionalnom sastanku pod pokroviteljstvom EU-a koji je predviđen za 2. juni u Sarajevu, Inzko je istaknuo kako ne očekuje da će na njemu biti konkretnih prijedloga, već najvjerojatnije najava kada je riječ o viznoj liberalizaciji za Bosnu i Hercegovinu.

"Važno je da politički lideri Evrope ponovno potvrde svoju opredijeljenost da BiH napreduje i da nije zaboravljena. Neki ljudi na Balkanu imaju osjećaj da je Evropa umorna od proširenja i da će Hrvatska biti posljednja koja bi bila primljena u članstvo Unije", rekao je on.

Inzko je kazao da proces proširenja ne postoji zbog Balkana samoga, već zato što je svaki problem na Balkanu problem EU-a.

Komentirajući angažiranje turske diplomatije na Balkanu, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH rekao je da "svako pozitivno nastojanje treba pohvaliti".

"Turska je posljednjih mjeseci bila izuzetno aktivna i tako je došlo do Rezolucije (Skupštine Srbije) o Srebrenici, iako je u tome poslu Srbija snosila najveći dio posla i došlo je sada do Istanbulske deklaracije", rekao je Inzko, a prenio Tanjug.