Svjetski dan šuma
11

Ekolozi u Zenici zasadili drveće u znak sjećanja na akademika Redžića

Klix.ba
Aktivisti Ekološkog pokret Otpor, povodom Svjetskog dana šuma, zasadili su danas, u Parku sjećanja na ekologa prof. dr. Mustafu Omanovića u Zenici, listopadno drveće u znak sjećanja na ekologe i humaniste akademika prof. dr. Sulejmana Redžića i publicistu Nijaza Abadžića te postavili drvene ploče.

"Da bi nastao izvor vode, mora biti drveća. Od ukupne površine BiH 53,6 posto je pod šumom zbog čega je naša zemlja na četvrtom mjestu u Evropi, a prema količini pitke vode spadamo također u najbogatije Evropske zemlje. Tako je bilo do sada, a kako će biti ubuduće zavisi od ekološke svijesti političara, ali i nas samih. Svjedoci smo sječe šuma na području Parka prirode Babina na lokalitetima Bijele Vode, Pepelari i Kraljevina. Na zaštićenim područjima, u koje spada i park Babina izvodi se samo tzv. sanitarna sječa stabala. Šume predstavljaju pluća planete tako da apsorbuju ugljendioksid, a emituju kisik, prema istraživanjima crnogorične šume apsorbuju do 35 tona prašine godišnje, a listopadne do 68 tona. Također je poznato da šume imaju utjecaj na suzbijanje buke, sprečavanje erozije, utjecaja na čistoću i režim voda, ali i predstavljaju stanište divljih životinja i mnogobrojne flore što doprinosi očuvanju biodiverziteta. Stoga, moramo brinuti o šumama", istakli su iz Ekološkog pokreta.

Naveli su da je poražavajuća činjenica da naša zemlja ostvaruje deficit od 110 miliona KM u prodaji pitke flaširane vode.

"Voda Neretve iznad Konjica je prve kategorije, odnosno to je voda za piće, a tu se planira graditi niz hidrocentrala. Kada se voda prve kategorije pregradi branom hidrocentrale postaje voda treće kategorije koja nije za ljudsku upotrebu", naglasili su iz ekološkog pokreta te istaki da bi mnogo pametnije, ali i isplativije bilo flaširati vodu koja će, prema svemu sudeći, u bliskoj budućnosti biti skupa kao i naftni derivati.