BiH
0

Ekolozi protiv izgradnje hidroelektrane Medna na rijeci Sani

FENA
Iz Koalicije za Sanu kritikovali su posljednje izjave ministra industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića o projektu izgradnje hidroelektrane Medna na rijeci Sani u Ribniku.

Navode da se ta hidroelektrana gradi uprkos protivljenju lokalnog stanovništva, struke, ekoloških organizacija i šire javnosti.

"U javnosti se najavljuje kao važan investicioni projekt, koji je suštinski u suprotnosti s težnjom da se očuvaju najvrijednije rijeke BiH, da se izvori i gornji tok Sane zaštite kao park prirode i da se dio bogatstva naše zemlje sačuva i ne proda u bescijenje", navode iz Koalicije za Sanu.

Na tvrdnju ministra Đokić da su veliki efekti izgradnje hidroelektrane "Medna“ i da će ona doprinijeti ukupnom rastu privrede RS-a, iz Koalicija za Sanu ističu da su Studijom ekonomske opravdanosti hidroelektrane Medna demantovali te navode i pokazali da Medna donosi korist samo pojedincima.

"Zaključak Studije pokazuje da će funkcionisanje hidroelektrane imati negativan finansijski efekt po budžet općine i RS u iznosu od 1.055.988 KM", tvrde iz ovog ekološkog udruženja.

Podsjećaju da hidroelektranu Medna na izvorima rijeke Sane gradi austrijsko-njemačka firma "Kelag“, dobijajući "ogromne subvencije od strane države“.

"Koalicija za Sanu je u više navrata u posljednjih sedam godina dokazala da će hidroelektrana negativno uticati na ekološki, socijalni i ekonomski aspekt kako tog kraja tako i cijele države", tvrde iz tog udruženja.