BiH
85

Ekološka udruženja: Vrijeme je za zelenu pobunu!

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Sarajevo je ovih dana zagađeno deset puta više u odnosu na maksimalno dozvoljene vrijednosti i takvu zagađenost evropski gradovi ne poznaju. Ovakvu zagađenost poznaje samo Kina, izjavio je za Fenu predstavnik nevladine organizacije "Eko akcija" Anes Podić.

On kaže kako zagađenje nije palo s neba jer ova epizoda traje još od 1. decembra, a vlasti su tek 20. decembra izašli s mjerama.

"I onda kad su izašli, nisu htjeli da priznaju kojih je razmjera zagađenje. Umjesto da se učini nešto radi zaštite zdravlja stanovništva kao što je urađeno u Skoplju, da trudnicama i starijim zabrane da dolaze na posao, da se zatvore škole i slično, u Sarajevu je donesen niz mjera koji neće imati nikakvog efekta", smatra Podić.

Sarajevu trebaju dugoročne akcije i planovi te da se radikalno izmijeni pristup ovom problemu.

"Nevladin sektor može samo da tjera vlast da radi svoj posao. Mi pokušavamo da objasnimo razmjere ovog problema, jer mnogima nije jasno kakve posljedice može izazvati ovakvo zagađenje", kazao je Podić.

Predstavnica udruženja "Eko impuls" Mirela Hamidović kazala je da je stanje alarmantno.

"Trenutno implementiramo projekt podrške lokalnih ekoloških akcionih planova u Tuzli i Zenici, projekt finansira EU, a implementirat će se u narednih 26 mjeseci", kazala je ona.

Cilj projekta je da se pokuša smanjiti negativan utjecaj velikih zagađivača na ekologiju. Planiraju da oko tih zagađivača zasade zeleni pojas koji bi vršio apsorpciju štetnih čestica. U planu je i uklanjanje ilegalnih deponija, prikupljanje otpada i druge ekološke akcije.

"Nažalost, implementacija ovog projekta se ne odnosi na Sarajevo, iako smo još prije nekoliko godina znali da će Sarajevo biti ovako zagađeno", dodala je Hamidović.

Predsjednik Ekološkog saveza "Eko-zeleni" Tuzlanskog kantona Muhamed Omerović upozorava da visoke koncentracije štetnih čestica i plinova uzrokuju povećanje broja stanovnika s kardiovaskularnim i disajnim smetnjama u mjestu Gradina kod Tuzle.

"Tražimo da se napravi zaobilaznica iza grada Tuzle da bi se izbjegle ovakve situacije. Također je potrebno uskladiti 'zelene valove' u saobraćaju, zasaditi što više drveća te riješiti problem toplifikacije prema standardima EU", kaže Omerović.

Zdravlje građana je ugroženo i bit će još ugroženije ukoliko se ne pristupi zelenoj tehnologiji.

"Vrijeme je za razumnu zelenu pobunu", rekao je Omerović.

"Centar za ekologiju i energiju je pokrenuo različite aktivnosti na podsticanju sistematskog rješavanja ovog problema. Iako se svake godine govori o zagađenosti zraka, ne postoje nikakve dugoročne mjere radi smanjenja zagađenosti zraka", rekla je u izjavi za Fenu direktorica Centra za ekologiju i energiju Džemila Agić.

Dodala je da je Centar u saradnji s Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog akntona pokušao inicirati dugoročno rješavanje problema zagađenosti.

"Sada se možemo samo moliti da vremenski uslovi budu povoljniji i pozivati građane da se ne kreću, što su kratkoročna i nikakva rješenja za ovaj problem", zaključila je Agić.