BiH
0

Ekološka revolucija u Tuzli: Prestanite nas trovati!

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Učenjem Fatihe, minutnom šutnje i drugim prigodnim molitvama počeo je mirni protest građana tuzlanskih mjesnih zajednica Šićki Brod, Bukinje i Husino zbog, kako su naveli organizatori, ignorantskog odnosa Elektroprivrede BiH i višedecenijske štete koju im nanosi rad Termoelektrane u Tuzli.

Građanin Bukinja Tomo Divković kaže kako je životni vijek u tim mjesnim zajednicama 50 godina, te da se dokazi koji potkrepljuju njegove tvrdnje nalaze na grobljima i u ambulantama.

"Moje srce radi samo 10 posto, a razlog je zagađenje zraka zbog TE Tuzla. Pet decenija smo šutjeli i trpjeli, ali jednostavno više nemamo kud. Morali smo dići svoj glas", rekao je Tomo Divković, koji je današnje okupljanje ispred kapija TE Tuzla nazvao "ekološkom revolucijom".

Prostore tri mjesne zajednice naseljava blizu 10.000 građana, ali je na mirne proteste došlo tek njih stotinjak.

"Ni meni nije jasno zašto nije bilo više građana. Kod nas svi čekaju da prođe 'pet do 12' pa da dignu svoj glas. Mi više nećemo šutjeti i hoćemo da budemo partner EP BiH. Ukoliko ne budu uvažavali i poštovali naš glas neka znaju da će i izgranja bloka 7 u TE Tuzla doći pod veliki znak pitanja. Mi nećemo dozvoliti da se na kopu Šićki Brod napravi novo šljakište i da nas i dalje truju", kaže predsjednik Inicijativnog odbora mjesnih zajednica Senail Ajšić.

Koliko Elektroprivreda BiH i TE Tuzla poštuju glas građana pokazuje podatak kako su okupljeni građani za razglas, odnosno dva zvučnika i mikrofon, morali ponijeti agregat, jer im iz TE Tuzla nisu dozvolili da ih prikljuće na njihovu utičnicu.

"Nema veze. Ne moraju nam dati ni vode, ni struje, ali će nam dati pravo na život i naš biološki opstanak. Nećemo stati na ovome, a svaki naredni protest će biti radikalniji", upozorava Ajšić.

Podršku mirnim protestima građana pružio je i predsjednik Općinske komisije za ljudska prava i općinski vijećnik Mirnes Ajanović, organizatori su naveli kako su im pismo podrške poslali iz Zenice i Kaknja, a na skupu su bili i predstavnici Centra ca ekologiju i energiju.

"Nedavno smo u Hotelu Tuzla imali prezentaciju svoje studije u kojoj je navedeno kako TE Tuzla u samo jednoj godini skrati životni vijek za 4.900 godina ili nanese blizu 990 miliona eura štete. Iz tog razloga smo ovdje kako bismo dali podršku građanima koji su direktno izloženi štetnim djelovanjima TE Tuzla", kazala je Džemila Agić iz Centra za ekologiju i energiju.

Na kraju su organizatori mirnih protesta naveli kako okupljanje nije politički motivisano i da je riječ o građanskoj inicijativi.