BiH
23

Ekološka katastrofa u Mostaru: Veliki pomor ribe u rijeci koja se ulijeva u Neretvu

Klix.ba
Foto: Z. M./Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Veliki pomor ribe dogodio se danas u rijeci Radobolje koja prolazi kroz centar Mostara i ulijeva se u Neretvu ispod Starog Mosta.

U četvrtak oko 13.00 sati građani su primijetili da se na površini rijeke Radobolje pojavila pjena i da je došlo do pomora ribe.

Na teren su odmah izašli pripadnici policijske uprave Mostar, predstavnici Udruženja ribolovaca "Neretva 1933", vodoinspektori i službenici Agencija za vodno područje Jadranskog sliva koji su i uzeli uzorak vode i pjene sa površine rijeke.

Uzorak je odnesen u labratoriju na ispitivanje.

Ivo Božić, predsjednik Udruženja ribolovaca "Neretva 1933", rekao je da je izvorište ove supstance u naselju Podhum i da su obali rijeke pronašli veći kanister sa nepoznatom tzekućinom koja je izuzeta na ispitivanje.

Nakon izlijevanja ove supstance u kratkom vremenskom roku došlo je do pomor ribe te će, kako procjenjuju stručnajci, trebati dosta vremena da se obnovi riblji fond.

Pjenasta supstanca je prošla i kroz Stari grad gdje su mnogi turisti, koji su boravili na terasama ugostiteljskih objekata, u čudu posmatrali nesvakidašnji prizor.

S obzirom na do da se rijeka Radobolja ulijeva tačno ispod Starog mosta u rijeku Neretvu, Ivo Božić je rekao da ne zna još kolike će štete pretrpjeti riblji fond Neretve i koja je koncentracija i jačina ove supstance dospjela u zelenu ljepoticu.