BiH
2

Ekološka katastrofa na rijeci Usori: Nepoznata hemikalija uništila vodeni svijet

FENA
Nepoznata hemikalija u jutarnjim satima napravila je ekološku katastrofu na rijeci Usori na području Kaloševića u općini Tešanj.

"Voda je potpuno crna i prepuna pjene od neke hemikalije. Kompletan riblji fond u ovom dijelu je uništen, a velike količine ribe plove niz rijeku Usoru", izjavio je sekretar Udruženja sportskih ribolovaca Blinker iz Kaloševića Besim Sejdić, navodeći da je ovo do sada najveća ekološka katastrofa na rijeci Usori.

Radnici JKP Rad Tešanj uzimaju uzorke vode kako bi provjerili o kojoj se hemikaliji radi i da li ugrožava izvorišta općinskog vodosistema.

Hemikalije su u rijeku Usoru ispuštene na području opštine Teslić, a iz Blinkera smatraju da se to desilo u industrijskom dijelu u kojem se nalazi veliki broj preduzeća.

"Do sada je bilo nekoliko ovakvih sličnih ekoloških incidenata, među kojim zadnji prošle jeseni, ali do sada je ovaj najveći", istakao je Sejdić te navodi da su u Blinkeru očajni jer nemaju nikakve informacije o sankcionisanju krivaca za ovakve slučajeve.

Uputili su apel građanima da ni u kom slučaju ne sakupljaju i koriste otrovanu ribu te da budu oprezni pri korištenju vode, javio je radio Antena Jelah.