Srebrenica
0

Ekološka katastrofa izazvana paljenjem plastičnih gajbi

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Inspektor za ekologiju Općine Srebrenica Ilijaz Begić podnio je Osnovnom sudu Srebrenica zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv firme i rukovodećih osoba Hladnjače u Potočarima "Bos agrofood".

U zahtjevu se navodi da je u krugu ove firme prije nekoliko dana obavljeno spaljivanje više hiljada gajbi - plastične ambalaže za sakupljanje jagodičastog voća.

"Na ovaj način nanesena je velika šteta životnoj sredini, direktnim ugrožavanjem okoline, kao i zdravlja ljudi koji žive na ovom prodručju. Na osnovu dojave, bio sam prisutan dok su na toj lokaciji gorjele gajbe i bio je to zastrašujući prizor. Slučaj je zahtijevao hitno profesionalno djelovanje uz asistenciju policije i vatrogasne jedinice, kaže Begić.

Po njegovim riječima, vatra je ugašena i spriječeno spaljivanje još pedesetak hiljada gajbi koje se još nalaze na sekundarnoj deponiji Hladnjače. Na mjestu spaljivanja sagorjelo je zemljište u prečniku od 20 metara, čime je ono trajno kontaminirano, kao i obližnje rastinje.

Begić naglašava da poseban značaj ovom slučaju daje sprječavanje inspektora i vatrogasne jedinice, od rukovodstva Hladnjače u izvršenju svojih zadataka, pa je bila neophodna intervencija i policije.

U zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka, Begić navodi da, prema odredbama krivičnog Zakona RS-a, za ovo djelo može se izreći maksimalna kazna od 20.000 za firmu, a 6.000 KM za rukovodioca.

"Savjetujem da lokalna uprava pokrene tužbu protiv matične firme iz Švedske za nanijetu štetu za okolinu. U slučaju tužbe građana za narušeno zdravlje svjedočit ću u njihovu korist, istakao je Begić, certificirani stručnjak za upravljanje čvrstim otpadom.