BiH
0

Ekološka inspekcija istražuje uzrok incidenta u Rafineriji Bosanski Brod

FENA
Ekološka inspekcija nadležnog ministarstva Republike Srpske utvrdit će uzrok ekološkog incidenta u Rafineriji Bosanski Brod (BiH) prije dva dana, što je prouzročilo visoke koncentracije sumporovodika u Slavonskom Brodu, potvrdili su iz bosansko-brodske Rafinerije u dopisu poslanom Ministarstvu zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske.

Zbog visoke satne koncentracije sumporovodika u Slavonskome Brodu prije dva dana, hrvatsko Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je u ime supredsjedatelja Radne skupine RH-BiH pomoćnika ministra Gorana Heffera, uputilo zahtjev Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu da se hitno očituje je li u radu Rafinerije došlo do nepredviđenih aktivnosti, koje mogu biti uzrok nagloga povećanja koncentracije suporovodika.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode RH podsjećaju kako je Rafinerija Bosanski Brod potvrdila akcident te da su visoke koncentracije sumporovodika zabilježene prije dva dana bile od 6 do 10 sati, prenosi portal croenergo.eu.

Ministarstvo u saopćenju navodi i interpretaciju stručnih službi hrvatskoga Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) u vezi s povišenom koncentracijom sumporovodika u Slavonskom Brodu s posebnim naglaskom na maksimalnu zabilježenu, te kako je između 7.00 i 8.00 sati prije dva dana zabilježena maksimalna srednja desetminutna koncentracija od 447 mikrograma sumporovodika po kubičnom metru zraka (ug/m3).

Između 8.00 i 10.00 sati minimalne desetminutne koncentracije bile su 16,1 i 16,6, maksimalne 170,6 i 157,4 ug/m3, dok su srednje satne iznosile 72,1 i 78,6 mikrograma sumporovodika po kubičnom metru zraka, navodi se.

Prije početka incidenta srednje satne koncentracije i maksimalne srednje desetminutne koncentracije bile su ispod jedan mikrogram sumporovodika po kubičnome metru zraka.