21. i 22. aprila
0

Eko zeleni organizuju "Tuzlansko proljeće"

FENA
U Tuzli se 21. i 22. aprila, u organizaciji ekološkog pokreta Eko zeleni Tuzla, održava kulturno - ekološka manifestacija 'Tuzlansko proljeće' u okviru koje će biti otvoren sajam cvijeća, hortikulture i ekologije.

Predstavnici ovog pokreta tim su povodom danas održali konferenciju za medije kako bi javnost upoznali o aktivnostima koje planiraju provesti, a sve u cilju promocije ekoloških vrijednosti i zaštite prirodne okoline.

"Tuzlansko proljeće", u okviru koje se održava sajam cvijeća, hortikulture i ekologije, bit će, prema riječima članova ekološkog pokreta Eko zeleni Tuzla, veoma sadržajno. Između ostalog, planirano je i održavanje okruglog stola o temi "Toplifikacija urbanih naselja uz Termoelektranu Tuzla".

Jedna od aktivnosti ovog pokreta je i ekološka obnova devastiranih zelenih površina. Tako su Eko zeleni Tuzla nedavno od JP "Šume TK" dobili 2.000 sadnica bora, jele i smrče. Do sada su posadili njih 300 na području Mjesne zajednice Bukinje dok je 1.500 sadnica podijeljeno stanovnicima mjesnih zajednica Husino, Bukinje i Šićki Brod.

Eko pokret trenutno raspolaže sa još 500 svježih sadnica koje žele podijeliti svim zainteresiranim gađanima sa područja općine Tuzla.

Jedna od aktivnosti manifestacije 'Tuzlansko proljeće' je i održavanje osnivačke skupštine Dječijeg ekološkog parlamenta. Skupština će brojati 80 članova iz 20 osnovnih škola sa područja općine Tuzla.

Na sajam cvijeća, hortikulture i ekologije do sada se prijavilo 36 trgovaca i uzgajivača cvijeća. Aktivno učešće u ovoj manifestaciji uzela je i Kantonalna privredna komora Tuzla.