BiH
2

Eko radionica i modna revija MLAZ u Počitelju

Klix.ba
U Počitelju će se od 12. do 15. septembra 2012. dogoditi eko radionica i modna revija u svrhu promovisanja očuvanja okoliša, reciklaže i ponovnog korištenja otpadnog materijala.

Okupljanje obrazovanih mladih, inovativnih, kreativnih dizajnera/ica iz BiH i regije, u prostoru društva za promociju kulturnog stvaralaštva MLAZ u Počitelju u svrhu stvaranja visoke mode od nekonvencionalnih materijala, ima za cilj da napravi iskorak u svakodnevnom, uobičajenom prikazu mode i promoviše korištenje otpadnog materijala u dizajnerske svrhe. Najlon kese, kartoni, čepovi od boca i drugi nerazgradivi otpadni materijali tokom radionice će dobiti novu upotrebnu vrijednost.

Radionica pod nazivom "Waste is Taste" će se održati od 12. do 15. septembra 2012. godine u Počitelju, u inspirativnom prostoru MLAZ-ove galerije na otvorenom, gdje će dizajneri/ce biti okruženi skulpturama realizovanim u proteklim kiparskim kolonijama, počiteljskim kamenom i hercegovačkim zelenilom. Jedan od ciljeva ovog projekta je podizanje i jačanje ekološke svijesti, stoga će u sklopu radionice biti održano predavanje o aktuelnim ekološkim problemima i o važnosti zaštite i očuvanja prirodnog okoliša. Voditelj četverodnevne eko-radionice će biti Salih Teskeredžić, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na odsjeku za produkt dizajn.

Dio aktivnosti ove radionice bit će realizovan zahvaljujući finansijskoj podršci i sredstvima koja je obezbijedila Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Radovi nastali tokom radionice, kao i drugi radovi na temu, bit će predstavljeni na modnoj reviji u Multimedijalnom centru "Han" u Počitelju 15. septembra u 20.30 sati.

Pored standardizovane forme, revija će sadržavati i nekonvencionalan prikaz nastalih radova u sklopu nastupa Nadže Pušilo, balerine iz Sarajeva, i Faruka Jahića-Akija, koji će biti odjeveni u nekim od kreacija. Sponzori modne revije su Exclusive Lingerie (Banja Luka), IMK Kula d.o.o. (Gradačac), MK Slovenka d.d. (Donji Vakuf) i Rukom (Sarajevo).