Vrijedni volonteri u Tuzli
0

FOTO / Eko akcija uređenja rijeke Soline

Sarajevo-x.com
Fondacija tuzlanske zajednice u saradnji sa Mjesnom zajednicom Solina, aktivistima i volonterima iz Soline koordinirala je eko akciju uređenja korita rijeke Soline.

Preko 60 aktivista iz Soline je darovalo svoje vrijeme zajednici i očistili su 400 metara neregulisanog dijela korita rijeke Soline od krupnog i čistog otpada, raskrčili obalu od šiblja, posadili cvijeće i uredili zelene površine kod spomenika, te uljepšali lokalnu zajednicu Solina. Nakon akcije za sve učesnike organizovano je i druženje uz "lovački kotlić".

U akcijama su sudjelovali predstavnici Mjesne zajednice Solina i OŠ "Solina", Raft eko klub Accent, Aktiv žena Solina, Omladinski klub Solina, Udruženje "Bolje sutra", Fudbalski klub "Mladost" i aktivni građani iz zajednice.
Realizaciju akcije u zajednici podržali su i predstavnici poslovnog sektora (mesnica "Bašić", Minimarket "MS" i pekara "Mimoza") koji su donirali hranu i osvježenje za učesnike.

Ekološke akcije su veoma važne jer se pored konkretnih rezultata akcija, postiže i to da građani čuvaju i paze svoju zajednicu. Građani na ovaj način čuvaju svoju zajednicu, gradi se osjećaj pripadnosti, saradnje i zajedništva, a nove generacije se uče kako odgovorno postupati sa životnom sredinom.

Fondacija tuzlanske zajednice radi sa aktivistima u mjesnim zajednicama Tuzle na uključivanju, volonterizmu i jačanju učešća građana u kreiranju boljih uslova življenja. Tuzlanska fondacija prikuplja donacije za dobrobit zajednice i usmjerava ih na poboljšanje uslova življenja u Tuzli.

Vidljivi rezultati eko akcije u Solini su potvrda aktivizma mještana jedne zajednice, ali i želja stanovnika jedne zajednice da učestvuju u izgradnji boljih uslova življenja.