BiH
20

Ekipa portala Klix.ba na uništavanju eksplozivnih sredstava u Ilijašu

Piše: Er. M.
Ekipa portala Klix.ba sa pripadnicima FUCZ (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Pripadnici Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) u četvrtak su u Ilijašu uništili dva neeksplodirana ubojna sredstva, a ekipa portala Klix.ba prisustvovala je zajedno sa hrabrim članovima tima procesu uništavanja zolje i mine.

Za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava u Federalnoj upravi civilne zaštite zadužen je Sektor za organizaciju deminiranja i uništavanja eksplozivnih sredstava koji na dnevnoj osnovi obavlja zadatke iz svoje nadležnosti.

Enver Grahić, vođa tima za deminiranje i uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, kazao je da je uloga njegovog tima svakodnevno stavljanje na raspolaganje građanima FBiH.

Članovi njegovog hrabrog tima ističu da je njihov jedini cilj činjenje prostora Federacije BiH sigurnim svim njenim građanima.

"Svakodnevnim radimo na uklanjanju neeksplodiranih ubojnih sredstava počev od akcije Žetva koju provodi Federalna uprava civilne zaštite i Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije BiH. Sredstva uništavamo na način kako smo danas imali priliku vidjeti", kazao je Grahić.

Ekipa portala Klix.ba prisustvovala je uništavanju ručnog raketnog bacača zolja i PMA 3 mine, a ovaj tim samo u 2014. godini riješio je 283 slična zadatka i prikupio blizu 1.803 komada raznih vrsta neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Kako ističu, od toga je najviše ručnih bombi i to blizu 630, te minobacačkih mina, pješadijskih mina i zolja.

"Na mjestima gdje se ljudi vraćaju, neeksplodirana ubojna sredstava nalaze na tavanima i podrumima pa nas zovu da to uklonimo. Uvijek se odazovemo i na ovakav način to uništimo", rekao je Grahić.

On je dodao da su pripadnici Federalne uprave Civilne zaštite osposobljeni za sve vrste neeksplodiranih sredstava, uključujući i avio bombe, te da su uvijek na raspolaganju građanima.

"Ove godine smo uništili jednu avio bombu u Bihaću i jednu u Glamočkom Polju. To radimo prema principu da svedemo eksploziju na minimum jer možete samo zamisliti kako je kada eksplodira 500 kilograma eksploziva na određenom području i šta sve ta eksplozija može napraviti. Takvu vrstu uništavanja radimo tehnikama 'vulkanima', odnosno razbijanjem košuljice tijela, dok drugim sredstvima spalimo eksploziv bez zagađivanja životne okoline, destrukcije zemlje i zelenih površina", kazao je Grahić.

Na kraju su poručili građanima FBiH da predaju neeksplodirana ubojna sredstva ako ih posjeduju s obzirom na to da je na snazi još uvijek amnestija.

"Molimo ih da pozovu 121 i mi ćemo doći i ukloniti ta sredstva. Znamo da su djeca znatiželjna i šta rade, imamo ranijih iskustva s tim i znamo da se dešavalo da nađu tromblon pa dođe do nesreće. Da bismo spriječili te nesreće mi ta sredstva u saradnji s policijom moramo ukloniti", zaključio je Grahić.

Bosna i Hercegovina i danas ima ozbiljnih problema s neeksplodiranim ubojnim sredstvima uprkos tome što pripadnici Federalne uprave civilne zaštite svakodnevno rade na uklanjanju ovih sredstava.

Apeluje se na građane da sami ne uklanjaju neeksplodirana ubojna sredstva i da ih se ne rješavaju odlaganjem u šume ili rijeke, nego pozivanjem Federalne uprave civilnih poslova.