BiH
0

Ekipa BBC-a u posjetu kod načelnika Tuzle

FENA
Tuzla
Tuzla
Ekipa britanske državne televizije BBC - škotska podružnica danas je posjetila načelnika Općine Tuzla Jasmina Imamovića s kojim su snimili petnaestominutni intervju.

Novinare je zanimala načelnikova vizija razvoja grada i njegov stav o istraživanjima naftnih nalazišta na obroncima Majevice te povijest grada uopće.

Na pitanja što misli o eksploataciji nafte i kakav bi to značaj imalo na razvoj Tuzle i regije, načelnik Imamović je odgovorio da su istraživanja tek na početku, ali ukoliko bi se ustanovilo da postoje značajna ležišta nafte to bi bilo vrlo bitno za razvoj grada i regije te da je jedini uvjet eksploatacija prema ekološkim standardima EU.

Imamović je kazao eksploatacija bez ekološke zaštite ne bi bila prihvatljiva za Tuzlu, a da bi čista industrija i nove visoke tehnologije bile prihvatljive Tuzlacima.

"Investitori moraju biti svjesni da ulaganja u BiH pa samim tim i u Tuzli, moraju biti po istim uvjetima kao u EU. Eksploataciju naših prirodnih resursa moraju pratiti svjetski ekološki trendovi, a mi imamo iskustva sa zagađivačima iz naše prošlosti. Nekontrolirana eksploatacija slanice uzrokovala je katastrofalno slijeganje terena zbog kojega smo morali porušiti većinu objekata stare jezgre grada. Taj proces smo zaustavili, posljedice trpimo i danas, ali ne ćemo dopustiti da nam se takve stvari ponove. Siguran, miran i ugodan život građana na prvom je mjestu svih mojih vizija razvoja grada Tuzle", kazao je između ostalog načelnik Imamović u razgovoru sa novinarom BBC-a.

Ekipa BBC-a boravi u BiH kako bi predstavila napredak Bosne i Hercegovine prema EU u ekonomskom smislu i u tom kontekstu Tuzle kao grad koji ostvaruje značajan ekonomski razvoj.