BiH
2

EK razočarana što čelnici u BiH nisu dogovorili promjene Ustava

FENA
Evropska komisija je u ponedjeljak izrazila razočaranost time što čelnici Bosne i Hercegovine nisu do dogovorenog roka uspjeli dogovoriti promjene ustava, što je jedan od uvjeta za podnošenja zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji.

"Komisija izražava duboku razočaranost time što su institucionalni i politički čelnici u Bosni i Hercegovini propustili prvi rok, koji je trebao dovesti do prvog koraka prema članstvu u EU-u", izjavila je glasnogovornica Komisije Maja Kocijančič, javila je Hina.

Politički čelnici Bosne i Hercegovine obavezali su se krajem juna pred Evropskom komisijom da će do 31. augusta postići saglasnost oko amandmana na ustav zemlje kako bi se on uskladio s presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci.

Dervo Sejdić i Jakob Finci tužili su Bosnu i Hercegovinu jer se kao predstavnici romskog odnosno židovskog naroda nemaju pravo kandidirati za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine. Prema Ustavu i Izbornom zakonu BiH, to pravo imaju samo pripadnici triju konstitutivnih naroda.

Evropski sud za ljudska prava donio je u decembru 2009. godine presudu u korist Sejdića i Fincija i naložio BiH da otkloni iz Ustava i Izbornog zakona diskriminirajuće odredbe.

Glasnogovornica Kocijančič je pročitala dio izjave povjerenika za proširenje Štefana Fuelea, koji je izrazio razočaranost činjenicom da je političkim čelnicima u BiH važnije njihove međusobno nadmetanje od evropske budućnosti zemlje.

"Vjerujemo da su državljani Bosne i Hercegovine zaslužili bolje", rekao je Fuele.

Usklađivanje ustava BiH s presudom u slučaju Sejdić-Finci uvjet je za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a to se opet smatra nužnim kako bi BiH mogla podnijeti vjerodostojan zahtjev za članstvo u EU-u. BiH je jedina zemlja jugoistočne Evrope, uz Kosovo, koja još nije podnijela zahtjev za članstvo.