Predstavljanje plana u novembru
1

EK planira efikasnije korištenje vode, u Sarajevu gubici u porastu

FENA
Evropska komisija neće određivati opšte ciljeve za uštedu vode na nivou EU jer su razlike u gubicima vode između članica ogromne i nije tajna koje zemlje uopšte ne primjenjuju postojeće zakone o efikasnom korišćenju vode.

Očekuje se da će u novom planu za zaštitu vode, koji bi Komisija trebalo da predstavi u novembru, biti konkretni prijedlozi za efikasnije korišćenje vode i smanjenje gubitaka koji su u nekim gradovima Italije, pa čak i Londonu, vrlo veliki, prenosi portal EurActiv.

Proizvođači štedljivih česmi predlažu da se potrošačima savetuje da kupuju upravo takvu opremu za kupatila, ali ima stručnjaka koji tvrde da je veći problem potrošnja u poljoprivredi.

Javni izvori vode u EU čine 20 posto ukupnog vodosnabdjevanja, pri čemu domaćinstva i stambene zgrade najviše koriste vodu, ocjenjuje Komisija. Međutim, neki kritičari navode da se potencijalom za uštedu vode neke zemlje ne bave, a postojeći zakoni se ne primenjuju svuda.

Okvirna direktiva o vodama se ne primjenjuje, upozorila je Sarolta Tripolszky iz nevladine organizacije Evropska kancelarija za životnu sredinu na radionici fondacije EurActiv. Ona je također rekla da su grupe koje se zalažu za zaštitu vode tražile od Komisije da preduzme korake kako bi se zaštitili izvori vode.

Direktiva je donijeta 2000. i predstavlja okvir za formuliranje politike u oblasti zaštite voda. Očekuje se da će Komisija u novembru objaviti detaljan plan politika u upravljanja vodama koje su potrebne do 2020. godine pod nazivom "Plan za spasavanje izvora vode u Evropi".

Komentirajući za Fenu kakva je situacija na području Kantona Sarajevo, odnosno koliko je tu situacija daleko od proklamiranih ciljeva EU, Belma Mujačić, glavni inžinjer u kabinetu direktora pogona "Vodovod", kazala je da sistem ima velike gubitke vode na vodovodnoj mreži prije svega zbog kompleksnosti samog sistema, zatim starosti, te nedovoljnog ulaganja duži niz godina, koje datira i prije 1990. godine.

"Možemo reći da su gubici vode u stalnom porastu, iz godine u godinu, i da danas grubom procjenom iznose 70 posto, što nas svrstava u zemlje sa velikim gubicima vode", naglašava Mujačić.

Generalno gledajući, vodovodna mreža je prosječne starosti od 30 godina, a imamo i cjevovoda starih do 100 godina.

"U našem preduzeću provode se redovno aktivnosti na praćenju i smanjenju gubitaka, međutim zbog izrazite složenosti sistema i prije svega konfiguracije terena - sarajevski sistem vodosnabdijevanja je sigurno jedan od najsloženijih u regionu - smanjenje gubitaka posmatrano na godišnjem nivou za cijeli sistem ne daje željene rezultate", upozorila je Mujačić.

Rezultati su vidljivi samo za manje obuhvate kao što su zone vodosnabdijevanja. Zbog starosti pojedinih dijelova sistema, preduzeće je sačinilo desetogodišnji program sanacije vodovodnog sistema, gdje se najviše pažnje dalo upravo smanjenju gubitaka.

U programu se predlažu detaljne rekonstrukcije cjevovoda na osnovu učestalosti pojave kvarova, starosti i slično, i to po cjelinama-zonama vodosnabdijevanja, koje se mogu pratiti, odnosno gdje bi rezultat bio mjerljiv.

"Također za efikasnu borbu protiv gubitaka neophodna je odgovarajuća oprema koja nedostaje u našem preduzeću, te je ovim programom i to planirano", kazala je Mujačić.