Nakon odluke Višeg suda
0

Ejup Ganić zatvor napušta u 18 sati

Piše: A. Karadža
Ejup Ganić (Foto: AP)
Ejup Ganić (Foto: AP)
Nakon što je Viši sud u Londonu odlučio pustiti Ejupa Ganića da se brani sa slobode, ratni član Predsjedništva zatvorsku jedinicu će napustiti u 17 sati po lokalnom, odnosno 18 sati po našem vremenu, potvrdio je za Sarajevo-x.com Damir Arnaut, član pravnog tima koji učestvuje u Ganićevoj odbrani.

Ganić će zatvor napustiti uz uplaćenu kauciju od 200.000 funti, a boravit će na londonskoj adresi, obavezno će se javljati u policijsku stanicu i imat će uveden "policijski sat".

Paralelno sa ročištem koje se odvijalo na londonskom Višem sudu, predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić sastao se sa ministrom vanjskih poslova Velike Britanije Davidom Milibandom sa kojim je razgovorao o slučaju Ganić i kršenju Bečke konvencije o konzularnim odnosima.

Kako je za naš portal rekao Arnaut, Silajdžić se fokusirao na pitanja vezana za ovaj slučaj i kršenje Bečke konvencije i uskraćivanju prava Ganiću da vidi konzularne predstavnike BiH.

Ministar Miliband je istakao da Velika Britanija ovakva pitanja shvata vrlo ozbiljno i da će ispitati sve detalje vezane za slučaj Ejupa Ganića koji je 1. marta uhapšen na londonskom aerodromu zbog sumnje da je u maju 1992. godine učestvovao u napadu na kolonu JNA-a u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Silajdžić je izrazio zahtjev da se ovakve stvari ne ponovljaju bilo kojem građaninu BiH, a ministar Velike Britanije rekao je da je ovo pitanje shvatio vrlo ozbiljno.