Veliki doček na aerodromu
0

FOTO / Ejup Ganić stigao u Sarajevo

Piše: A. Panjeta
Ejup Ganić na Sarajevskom aerodromu (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Na Sarajevski aerodrom oko 14 sati je sletio avion iz Istanbula u kojem je bio i Ejup Ganić, ratni član Predsjedništva BiH.

Nakon što je u utorak sud u Westminsteru odbacio zahtjev za izručenje Ejupa Ganića Srbiji koja ga tereti za ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, Ganić se danas vratio u BiH.

Ejup Ganić nakon što je pet mjeseci proveo u kućnom pritvoru u Londonu, stigao je u Sarajevo. Kauciju za njegov izlazak iz zatvora platila je humanitarka i jet-seterica Sanela Jenkins. Nekoliko stotina građana koji su se okupili ispred Sarajevskog aerodroma gromoglasnim aplauzom pozdravili su njegov dolazak.

"Ejupe! Ejupe!", skandirali su okupljeni mašući zastavama BiH, Velike Britanije, Sandžaka i parolama podrške sa kojih se smiješila Ganiževa fotografija.

"Odma' s njim u Predsjedništvo, nek' smijeni ovu vlast!", zavikao je neko iz gomile koja je nastavila skandirati.

"Imam 70 godina, ali samo da mi se progurati da ga vidim!", vikala je starija žena gurajući se kroz gomilu kroz Ganića kojeg su opkolili fotografi, kamermani i "fanovi" koji su mu željeli uručiti cvijeće.

Nakon što se Ganić crnim automobilom udaljio s prostora ispred Aerodroma, najveća gužva, gotovo veća od one oko Ganića, nastala je ispred kućice za naplatu parkinga, a uzvike zadovoljstva zamijenili su uzvici negodovanja: kol'ko? Tri marke parking?!".

S Ejupom Ganićem stigli su i njegova kćerka Emina i sin Emir, kao i šef pravnog tima Ganićeve odbrane - Damir Arnaut.

Bivši član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić rekao je danas u Sarajevu da je u Londonu dokazano kakav je bio karakter rata u BiH kao i da se protiv njega vodio politički montiran proces.

"To je bio jedan međunarodni pravni presedan", naveo je Ganić i izrazio zadovoljstvo podrškom građana Federacije BiH koju je imao tokom čitavog procesa koji se vodio pred britanskim pravosuđem.

"U Bosnu i Hercegovinu vraćamo se s dvije pobjede, jedna je dokument da je na BiH izvršena agresija, a drugi je da je proces protiv mene bio politički montiran", kazao je Ganić.

Dokument s kojim dolazimo potvrđuje da je na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. izvršena agresija" dodao je Ganić.

Istakao je da pet mjeseci provedenih u Londonu nije bilo uzalud.

Ganić je kazao da je Republika Srbija zloupotrijebila britansko pravosuđe i napravila međunarodni presedan "da ne kažem kriminal" kao država.

"Bosna i Hercegovina ranjena je na mnogim mjestima i drago mi je da je narod bio uz mene tokom ovih pet mjeseci", rekao je Ganić.

On je ponovio stav da je u ovom slučaju riječ o politički motivisanom procesu što je, kako je rekao, sud u Britaniji uvažio.

Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka u BiH i koordinacija boračkih udruženja organizirala je doček Ganića na Aerodromu. Građani okupljeni ispred Aerodoma podigli su transparente na kojima su riječi podrške Ejupu Ganiću.

Ganić je uhapšen u Londonu 1. marta ove gone na osnovu potjernice Republike Srbije, koja je zatražila njegovo izručenje da bi mu se u Beogradu sudilo za ratni zločin.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije sumnjiči Ganića za učešće u napadu na kolonu Jugoslavenske narodne armije-JNA u Dobrovoljačkoj ulici, 3. maja 1992. godine. Prema podacima iz istrage, u tom napadu je ubijeno 18 vojnika.

Gnaić je jedan od osumnjičenih i u istrazi o dešavanjima u Dobrovoljačkoj koju u Sarajevu vodi Tužilaštvo BiH. Kako su nam rekli, istraga je u toku, a nije poznato da li će se Ganić ovih dana morati pojaviti u Tužilaštvu.