Damir Arnaut
0

"Ejup Ganić se još nije vidio s advokatima"

FENA
Damir Arnaut (Foto: CIN)
Damir Arnaut (Foto: CIN)
Savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Damir Arnaut izjavio je za Justice report da se Ejup Ganić ni četvrti dan nakon hapšenja nije vidio s advokatima, a to će mu biti dozvoljeno tek u ponedjeljak, 8. marta.

"Ejup Ganić se još nije sreo sa svojim advokatima, jer oni tvrde da je njihov (britanski, op.a.) zatvorski sistem prebukiran i da postoji mnogo zahtjeva advokata da se vide s klijentima. Prvi slobodan termin je u ponedjeljak", kazao je Arnaut.

On je pojasnio da su Ganićevi pravni savjetnici na ročištu održanom 5. marta pred Višim sudom u Velikoj Britaniji tražili da bude pušten iz pritvora, budući da Srbija nije dostavila dokumentaciju na osnovu koje zahtijeva njegovo hapšenje i ekstradiciju.

"To je bio naš argument danas na sudu, da je Srbija propustila svoju šansu i da Ejup Ganić ne treba da ispašta zbog toga. (...) Smatram da dokaza protiv njega nema, ali vrlo je moguće da izmisle stvari i dokumentacijom zatrpaju sud. Zbog toga smo mi tražili da svi dokumenti budu dostavljeni i nama, dva dana prije suda", naglasio je Arnaut.

Viši sud u Velikoj Britaniji je donošenje odluke o zahtjevu za puštanje Ejupa Ganića iz pritvora prolongirao do četvrtka, 11. marta, kako bi sačekali da Srbija dostavi dokaze na osnovu kojih ga sumnjiči za ratne zločine.

Ejup Ganić je uhapšen 1. marta ove godine u Londonu, na osnovu "preliminarnog zahtjeva srbijanskih vlasti", te mu je određen pritvor do 29. marta.

Srbijansko pravosuđe ovog ratnog člana Predsjedništva BiH sumnjiči za učešće u napadu na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. Tri dana nakon hapšenja Ganića su u pritvoru posjetili Jadranka Negodić, ambasadorica BiH u Velikoj Britaniji, te Damir Arnaut, kao i njegova djeca Emina i Emir Ganić.

Ganićevi pravni savjetnici su ranije zatražili da on bude pušten iz pritvora uz jamstvo od 200.000 funti, što je Osnovni sud u Londonu odbio uz obrazloženje da "u slučaju gdje je osoba osumnjičena za teško krivično djelo nije moguće puštanje uz jamstvo".

"Na današnjem ročištu se vidjelo da Viši sud ne smatra takvo nešto relevantnim", kazao je Arnaut, prenosi BIRN-Justice report.