London
0

Ejup Ganić danas prvi put s advokatima

Sarajevo-x.com
Ejup Ganić
Ejup Ganić
Prvi put otkako je prije osam dana uhapšen na aerodromu u Londonu, Ejupu Ganiću danas će biti dozvoljeno da se sastane sa svojim advokatima.

Kako je ranije najavio savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Damir Arnaut, kao razlog za to britanski sud je naveo prebukiranost sistema i postojanje mnogo zahtjeva advokata da se vide s klijentima. Ponedjeljak je, kako su naveli, prvi slobodan termin.

Ganićevi pravni savjetnici na ročištu održanom 5. marta pred Višim sudom u Velikoj Britaniji tražili su da bude pušten iz pritvora, budući da Srbija tada nije bila dostavila dokumentaciju na osnovu koje zahtijeva njegovo hapšenje i ekstradiciju.

Viši sud u Velikoj Britaniji je donošenje odluke o zahtjevu za puštanje Ejupa Ganića iz pritvora prolongirao do četvrtka, 11. marta, kako bi sačekali da Srbija dostavi dokaze na osnovu kojih ga sumnjiči za ratne zločine.

Ejup Ganić je uhapšen 1. marta ove godine u Londonu, na osnovu "preliminarnog zahtjeva srbijanskih vlasti", te mu je određen pritvor do 29. marta.

Srbijansko pravosuđe ovog ratnog člana Predsjedništva BiH sumnjiči za učešće u napadu na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992.