BiH
0

Egiptolog prof. dr. Aly: Ne razumijem bh stručnjake koji osporavaju hipotezu bez validnih argumenata

FENA
Bosanska dolina piramida je interesantno arheološko nalazište koje u potpunosti zaslužuje nepodijeljenu pažnju kako domaćih tako i svjetskih stručnjaka te javnosti, izjavio je u toku današnje prezentacije o egipatskim i bosanskim piramidama profesor egiptologije na prestižnom Ain Shams Univerzitetu u Kairu i bivši direktor piramidalnog kompleksa "Sakhara" Mohamed Ibrahim Aly.

Komentirajući do sada pronađene dokaze koji potvrđuju hipotezu o postojanju piramidalnog kompleksa u Visokom, Ibrahim Aly je zaključio kako je pred stručnim timom Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca dug i mukotrpan višedecenijski rad.

"Dokazi kojima sada raspolažemo su više nego dovoljni da se istraživanje nastavi. Timovi Fondacije ne smiju odustati ni po koju cijenu. Na pravom su putu. Svakodnevnim radom i profesionalnim, naučnim pristupom oni potvrđuju definiciju nauke. Nauka je stalna borba i zasniva se na dokazima. Bosanska dolina piramida je fenomen vrijedan istraživanja“, rekao je Aly te dodao da ne razumije bh. stručnjake koji osporavaju hipotezu bez validnih argumenata protiv.

"Sasvim je normalno da ovako veliki projekt ima i svojih oponenata. Stručnjaci ali i svi ostali moraju shvatiti da nisu sve piramide u svijetu iste. Nisu ih gradili isti ljudi, njihove namjene su drugačije a i materijali od kojih su pravljeni su potpuno različiti. Treba nastaviti radove, pružiti podršku Fondaciji i stručnjacima koji rade na ovom projektu“, objasnio je prof. dr. Ibrahim Aly te istakao neophodnost osnivanja instituta za arheologiju u BiH.

Mohamed Ibrahim Aly je, na pitanje novinara o izjavi vodećeg egipatskog stručnjaka Zahija Hawasa u kojoj je Visočicu nazvao običnim brdom pored Visokog, odgovorio kako sama činjenica da ga je, putem zvaničnih kanala Vlade Egipta u BiH poslao upravo Hawas govori sama za sebe.

"Zahi Hawas zna da sam potpuno nezavistan i u svojoj struci krajnje objektivan. Da je imao bilo šta protiv Fondacije i Projekta, danas ne bih bio ovdje“, zaključio je Aly.

U toku prezentacije, prof. dr. Ibrahim Aly je prisutnima, među kojima su bili i predstavnici egipatske ambasade u BiH, predstavio piramidalne komplekse u Egiptu te objasnio stavove zvanične historije o njihovoj gradnji, graditeljima i namjeni. Na samom kraju dvosatnog predavanja, Aly je izrazio spremnost da nastavi saradnju sa stručnjacima Fondacije na Projektu istraživanja Bosanske doline piramida.