BiH
79

Egipatski i bh. građani protestovali u Sarajevu: Nepravedna odluka o smrtnoj kazni Mursiju

Piše: N. N.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ispred Ambasade Egipta u Sarajevu danas su održani protesti povodom "šokantne i iznenadne odluke" egipatskog suda koja je izrečena jučer protiv legalno izabranog egipatskog predsjednika dr. Muhameda Mursija i 108 njegovih saradnika koji su osuđeni na smrtnu kaznu.

Proteste je organiziralo Udruženje "Egipatska unija u Bosni" koje čine državljani BiH porijeklom iz Egipta. Njima su se na protestima priključili i drugi bosanskohercegovački građani koji ovu presudu smatraju nepravednom.

Na protestu je istaknuto da "Egipatska Unija u Bosni", ali i drugi građani BiH, osuđuju ovakav potez egipatskih vlasti te se izražava protivljenje smrtnoj presudi.

Farid Ali Al Zayat, predsjednik Udruženja "Egipatska unija u Bosni", kaže za Klix.ba kako je ovakva odluka egipatskih vlasti nepravedna i šokantna.

"Mi smo se nadali da će biti oslobađajuća presuda, ali na kraju se ispostavilo da je donesena presuda koja je, u isto vrijeme, i smiješna i žalosna", kaže Farid.

On napominje da je posebno bolna činjenica da je na smrt osuđen jedini legalni i legitimni predsjednik Egipta u historiji ove zemlje, ali i 108 drugih osoba među kojima je i ugledni učenjak Yusuf al-Qaradawi.

Farid ne vjeruje da bi na drugostepenim instancama presuda mogla biti preinačena.

"Pa samo danas je smaknuto šest osoba. Ti ljudi su nepravedno osuđeni, oni nemaju blage veze sa onim za šta se optužuju. Ali režim ima svoje ljude na svim mjestima i teško je očekivati drukčiju presudu", dodaje on.

Farid Ali Al Zayat kaže da je zadovoljan podrškom Sarajlija koji su digli glas protiv nepravde.

"Pošteni i slobodni Egipćani ali i svi drugi nikada neće dopustiti da vojna diktatura pobijedi. Mi ćemo se boriti do kraja kako bi se vratila sloboda i demokratija", zaključuje on.